Hot mama vs brilliant baby

Hot mama vs brilliant baby

Tegenwoordig willen we alles: slim zijn, mooi zijn, succesvol zijn, veel vrienden hebben en ga nog maar even door. Dat alles willen we ook het liefst allemaal tegelijk. In het tijdperk waarin we leven ligt de druk hoog. Hierin speelt sociale media een grote rol. Op Instagram zie je de meest perfecte accounts met vrouwen die alles lijken te hebben, ze hebben een geweldig lijf, een prachtig gezicht, een designertas en een man waar iedere vrouw warm voor loopt. En daarin is het woord ‘lijken’ het allerbelangrijkste. Want waar Instagram om draait is: fake it, ‘till you make it. Dus beloof mij bij deze: ga nooit meer kwijlend naar iemands Instagram profiel kijken, want wat zij kunnen kun jij ook. I swear!

Een tijdje geleden was een vrouw trending nieuws. Zij bootste foto’s na van sterren die in de meest bizarre posities op de foto’s stonden. Als je die foto’s bekijkt denk je wow! Totdat je zelf zo op de foto zou gaan. Dan is het eerste wat er in je opkomt: ik lijk wel een volslagen idioot op die foto. Realiseer je dat sterren en grote Instagram-accounts professionele fotografen, hairdressers, make-up artists en wellicht ook nog stylisten tot hun beschikking hebben. En tja, dan staat iedereen perfect op de foto. Daarnaast gaat er nog even een flink filtertje over de foto en wellicht wordt er hier en daar nog wel eens wat gephotoshopt. En ja, ik maak me ook schuldig aan filters voordat ik een foto online zet. Want zeg nou zelf, als je kunt kiezen tussen een lekkere glow op je gezicht of zo bleek als Casper het spookje, dan weet ik het wel ;).

Maar even terug naar het begin: alles tegelijk willen. Je wilt goed voor jezelf blijven zorgen, alleen wordt er soms roet in het eten gegooid door die kleine. Voorheen kon je alles doen wat je wilde en stond je soms uren in de badkamer voor een lekker maskertje, een hairdo of een manicure behandeling. Oke, dat is verleden tijd. Nu moet je je tijd verdelen en probeer je ieder momentje voor jezelf te pakken. Daarbij wil het nog wel eens voorkomen dat je jezelf een beetje verslonst: “ach, vandaag douche ik wel even niet”, “ach, vandaag blijf ik wel in mijn pyjama”, “ach, vandaag even geen make-up”. Ik waarschuw je, voordat je het weet wordt het een gewoonte en loop je er elke dag zo bij. En wees nou even eerlijk naar jezelf, wil je dat echt?

Laat me duidelijk zijn, op nummer één komt je kindje. Altijd. Daarna volgt de rest. Ik vind het enorm belangrijk dat je je kindje de tijd en energie kunt geven om zichzelf te ontwikkelen en alles te ontdekken (zeker in het eerste jaar, want dan kan je kindje intellectueel het meeste groeien). Als moeder moet je hem/haar hiervoor alle gelegenheid geven en ook alles opzij zetten. Al zit hier ook weer een valkuil in: dat je dus jezelf vergeet.

Er is een middenweg en ik noem het: hot mama en brilliant baby. Ik zou zeggen 10/90 %. Het is heel simpel en ik ga het je uitleggen. 10% van de dag zorg je voor jezelf. Als je kleine even ligt te slapen, als je vriendin/(schoon)moeder/buurvrouw oppast of even op bezoek is pak jij je moment. Je werkt even je nagellakje bij, leest even gauw dat artikel wat je al een tijdje had liggen, je appt je vriendinnen terug die al te lang geen reactie van je hebben gekregen en je raapt even gauw alle zooi wat in het huis rondslingert bij elkaar (of je laat dat lekker aan je (schoon)moeder over, daar zijn ze ten slotte voor 😉 ). Maak mis- uh gebruik van de mensen die je over de vloer krijgt en laat hen over je kindje waken. Echt, hij/zij kan prima even zonder je.

De andere 90 % (!) is voor je kleine prins(es). Gebruik deze tijd ook om met hem/haar op ontdekking te gaan. Probeer je kindje in het eerste levensjaar zoveel mogelijk ervaringen op te laten doen. Hier ga je later van profiteren. Neem je kindje mee naar het park, naar een feestje, naar de stad, naar een plek waar honden zijn (als je die zelf niet hebt) en laat hem/haar daar ook bewust aanwezig zijn. Laat het gras voelen in het park, de mensen bekijken op het feestje, de geluiden ervaren in de stad, de honden (altijd onder toezicht) voelen.

Dit doe je dus terwijl je je ook tevreden voelt over jezelf, want je hebt vandaag ook die 10% van de tijd in jezelf gestopt. Ik denk dat dit de ultieme combinatie is van het moederschap en vrouw zijn en blijven zoals ik het nu zie, maar ja… Wie weet verandert dat allemaal als ik straks ook écht moeder ben!