Je gebit tijdens de zwangerschap

Gelukkig gaat het spreekwoord ‘ieder kind kost een tand’ niet op. Toch is het een feit dat je tijdens je zwangerschap extra gevoelig bent voor tandvleesontstekingen. Een goede verzorging van je gebit is daarom juist tijdens de zwangerschap extra belangrijk.

Onder invloed van hormonen kan je tandvlees tijdens de zwangerschap roder en meer gezwollen zijn. Ook kun je meer last hebben van bloedend tandvlees, bijvoorbeeld tijdens het poetsen. Het is belangrijk om je mond goed te verzorgen, juist als je tandvlees gevoelig en ontstoken is. Poets goed en gebruik ook flosdraad en tandenstokers om je gebit schoon te houden.

Misselijk

Nogal wat vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van (ochtend) misselijkheid. Bij misselijkheid is het fijner om verspreid over de dag kleine beetjes te eten. Maar de hele dag door kleine hapjes eten, is wel een belasting voor je gebit. Je overschrijdt dan namelijk de zeven eet- en drinkmomenten en hierdoor krijgt je tandglazuur niet de kans om te herstellen waardoor de kans op gaatjes toeneemt. Ben je misselijk en moet je wel eens overgeven? Waarschijnlijk poets je dan het liefst daarna je tanden. Toch is het beter om dit niet te doen. Het maagzuur tast namelijk je tandglazuur aan. Door meteen te poetsen kun je het tandglazuur als het ware wegpoetsen. Voor een fris gevoel kun je beter spoelen met (mond)water.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Tandarts

Het is belangrijk om gewoon naar de tandarts te gaan tijdens je zwangerschap. Meld wel altijd dat je zwanger bent, dan kan je tandarts daar rekening mee houden. De meeste behandelingen kun je gewoon ondergaan. De meeste tandartsen maken bij zwangere vrouwen geen röntgenfoto van de kaak of het gebit als het niet hoogst noodzakelijk is. Het maken van de röntgenfoto wordt dan uitgesteld tot na de zwangerschap.

Tips:

Met deze tips zorg je voor een goede mondverzorging tijdens de zwangerschap:

  • Zorg dat je niet meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag hebt.
  • Poets twee keer per dag je tanden. Zorg dat een poetsbeurt minimaal twee minuten duurt.
  • Reinig je gebit ook met flosdraad en tandenstokers.

Breng een bezoek aan de tandarts en meld dat je zwanger bent. De tandarts kan je meer advies geven over een goede mondverzorging. Hoe dan ook: wees tijdens de zwangerschap extra zuinig op je gebit.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)