Je relatie verandert als je een baby krijgt

Als je een baby krijgt, verandert er veel in je leven. Je bent niet meer met z’n tweeën, vanaf nu ben je een gezinnetje. Je moet vooral genieten van je baby en van je nieuwe rol als papa of mama. Maar die nieuwe rol betekent voor veel stellen ook een (tijdelijk) dipje in de relatie. Pas op dat een dipje geen crisis wordt en zorg dat je elkaar na de komst van de baby ook blijft zien als man en vrouw.

Als nieuwbakken ouders moet je waken voor het ‘papamamasyndroom’, volgens Mark Ouwerkerk. Mark is relatietherapeut en heeft een eigen praktijk: Counselpraktijk Ouwerkerk. “Mensen met het papamamasyndroom slaan door in hun nieuwe rol als vader of moeder. Vaders met dit syndroom komen thuis uit het werk, hebben vervolgens alleen nog maar oog voor de kinderen, om daarna moe op de bank te ploffen. Of wat dacht je hiervan: een moeder die net als haar baby ook lekkere comfortabele huispakken met berenprint draagt.” Wat een enorm grote verandering is als je een baby krijgt, is de tijdsbesteding en de verdeling in aandacht.

Draaide de wasmachine in het kinderloze tijdperk twee a drie keer per week, met een baby draait de machine dagelijks. En als je meerdere kinderen hebt, maakt het apparaat zelfs overuren. Zonder kinderen kun je samen na een lange werkdag een borrel drinken of op een andere manier aandacht aan elkaar besteden, terwijl met een kind de werkdag om vijf uur nog lang niet afgelopen is. Sterker nog, je belandt regelrecht in de avondspits. Vliegen naar de crèche, zorgen dat er warm eten op tafel komt en dan moet het grut nog in bad en in bed. Je mag blij zijn als je rond een uur of acht met een kop koffie of thee het journaal kunt kijken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Aandacht voor elkaar

Ook al heb je het veel drukker als je een baby hebt en moet je veel meer plannen, je moet niet vergeten om ook aandacht aan elkaar te besteden, zodat je elkaar niet uit het oog verliest en uit elkaar groeit. Aandacht zit hem juist in kleine dingen. Als de wekker gaat (of als je baby voor de wekker ‘af gaat’), kun je uit bed springen en gaan douchen. Je kunt natuurlijk ook je partner een kus geven en vragen of hij lekker geslapen heeft. Mark Ouwerkerk vertelt dat hij stellen die bij hem in relatietherapie zitten opdrachten geeft. Zo laat hij ze thuis een ‘relatiegesprek’ voeren waarbij onvrede en ongenoegens op tafel worden gelegd. De vrouw kan vertellen dat ze het vervelend vindt dat zij altijd degene is die de kinderen in bad en in bed stopt en de man kan aangeven dat hij er van baalt dat 95 procent van de gesprekken over de kinderen gaat.

Door samen aan de slag te gaan met discussiepunten en samen naar een oplossing te zoeken, creëer je een gevoel van saamhorigheid en dat brengt je dichter bij elkaar. Mark: “Het zit hem in de communicatie. Als je maar doordendert en nooit eens vraagt hoe het met de ander gaat of hoe die zich voelt, dan creëert dat een afstand. En als er eenmaal verwijdering is, dan deel je ook niet meer met elkaar als je je rot voelt of onzeker bent over iets in de opvoeding. Het gekke is trouwens dat als we een conflict of meningsverschil hebben met een collega, dat we dat vaak wel aankaarten, om vervolgens te gaan zitten voor een gesprek om de dingen op te lossen. Als het thuis niet zo lekker loopt, en de gebroken nachten met een baby zijn daar een goede voedingsbodem voor, dan bespreken veel stellen dit niet.”

Combinatie werk en zorg

Veel kersverse ouders blijken de combinatie tussen werk en het zorgen voor de kinderen lastig te vinden. Ook een andere visie op de opvoeding kan voor frictie zorgen. Als de een voor rust, reinheid en regelmaat gaat, terwijl de ander het geen probleem vindt als middagslaapjes overgeslagen worden, dan kan dat een discussiepunt worden. Maar ook seks kan een issue zijn. Mark: “Praten over seks is voor veel koppels taboe en dat kan vervelend zijn als de behoeften niet op een lijn liggen. Ook hier adviseer ik weer: praat er over met elkaar en zoek samen naar oplossingen en compromissen. Door er niet over te praten, voel je je namelijk al snel alleen en dat maakt het probleem des te groter.”

Zo blijft je relatie leuk na het krijgen van een baby

Dat er veel verandert met het krijgen van een baby, moge duidelijk zijn. Neem de tijd om te wennen aan je nieuwe rol als vader en moeder en blijf investeren in je relatie. Met deze tips blijft het leuk tussen jou en je partner:

  • Ga iets nieuws doen, het maakt niet uit wat (breien, haken, salsadansen, cursus wijnproeven, tuinieren). Een mens wordt blij van nieuwe ervaringen. En als jij lekker in je vel zit, heeft dat ook een positieve weerslag op je relatie.
  • Koop zomaar op een doordeweekse dag een bloemetje of overheerlijke chocolade voor je partner. Je zult zien dat de ander aangenaam verrast is en dat geeft jou ook weer een goed gevoel.
  • Geef je partner iedere dag een (klein) compliment (wat zit je haar leuk, wat los je dat goed op met die drambui van Pietertje, deze pasta is echt heerlijk).
  • Knuffel met elkaar. Door elkaar aan te raken is er letterlijk minder afstand.
  • Mopper en klaag zo min mogelijk. Je schiet er weinig mee op en de sfeer wordt er niet beter op. Heb je iets op je hart dat met je partner te maken heeft, kaart dit dan op een rustig moment aan zonder verwijten te maken.
  • Besteed de schaarse tijd die je samen hebt goed. Geef elkaar ’s ochtends een kus en vraag ’s avonds aan elkaar hoe de dag was. Maar ook tijdens het smeren van de boterhammen en het verschonen van een luier kun je contact hebben met elkaar.
  • Plan minimaal een keer per maand een avond samen. Je kunt een oppas regelen en lekker uit eten gaan, maar je kunt het ook thuis gezellig maken. Leg de kinderen vroeg in bed, trek allebei iets leuks aan (dus géén huispak of joggingbroek), ga samen uitgebreid koken en trek een lekkere fles wijn open… Televisie, computer en telefoons worden uitgezet!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)