Eenvoudige knutsel-ideeën voor Pasen!

Eenvoudige knutsel-ideeën voor Pasen!

Samen creatief tijdens de Pasen

Pasen geeft je natuurlijk een uitgelezen kans om lekker te knutselen. Want wat is er met Pasen nou leuker dan een fleurig gedekte tafel, vrolijke versieringen in huis en het eten van bontgekleurde eieren? Dat kan best simpel. We hebben alvast een paar ideeën voor je.

Zelf versieren: pot met paastakken

Doe een paar paastakken in een pot. Dat is de basis.
Je kan vervolgens twee dingen versieren. Zo kan je de pot versieren door er een wit of gekleurd vel papier omheen te doen en vast te maken met plakband of lijm (plak het papier vast aan de binnenkant, zodat het niet zichtbaar is). Vervolgens kan je daar, eventueel samen met je kleine uk, van alles opplakken: (Paas)tekeningen van je kindje, (gele?) roosjes van crêpepapier, glitters, stukjes kapotte (schone) eierschalen, etc.

Ook de Paastakken kan je natuurlijk makkelijk versieren. Hang er eitjes, lintjes of strikjes in. Je kan stoffen strikjes gebruiken (lint bijvoorbeeld), maar je kan ze ook zelf maken van crêpepapier. Ook kan je je kindje papieren Paaseieren ‘inkleuren’ die je aan de takken hangt. Kopieer daarvoor (digitaal natuurlijk) het ei onderaan deze pagina meerdere keren op een pagina, die je vervolgens print. Laat je kindje de eieren versieren of doe het zelf. Als je het zelf doet laat dan eventueel je kindje kiezen wat je erop plakt of welke kleur je gebruikt om te kleuren. Knip de eieren vervolgens uit, plak twee eieren tegen elkaar, maak er een gaatje in met een perforator, en hang ze met een gekleurd lintje of touwtje in de paastakken. Wat zal je kindje trots zijn als dat op tafel staat!


Makkelijk: maak zelf eierdopjes

Eierdopjes kan je hele makkelijk maken van wc-rollen. Knip ongeveer drie centimeter af van de wc-rol. Beplak die vervolgens met wit of gekleurd papier. En ga lekker los met tekenen en beplakken!! Voor het plakken kan je natuurlijk van alles gebruiken; glitters, stukjes crêpepapier of stroken of vormpjes van ander gekleurd papier, bolletjes, papiertjes van de paaseitjes die je al hebt opgesnoept, glitterhartjes, sterretjes, veertjes, noem maar op. O ja, je kan de bovenkant natuurlijk ook extra leuk afknippen in golfjes, puntjes, etc.


 

Lekker ouderwets: gekleurde eieren!

Gekleurde eieren horen er natuurlijk echt bij! Natuurlijk kun je pakjes verf in de supermarkt halen, maar je kan ook natuurlijke kleurstoffen gebruiken.

Hoe kleur je de eieren?
Doe de eieren in de pan. Voeg een scheutje azijn toe (dat versterkt de kleur). Breng het water aan de kook, zet het water laag als het kookt, en voeg je (natuurlijke) kleurstof toe. Laat de eieren vervolgens een kwartiertjes koken.

Natuurlijke kleurstoffen kunnen zijn:

Kurkuma, saffraanGeel
Sinaasappelschillen, wortel of paprika (gepureerd), selderijzaadLicht oranje
Bieten of bessensapLicht rood
Rode uienschillenRoze
Spinaziebladeren (vers)Licht groen
Bosbessen, rodekoolBlauw
Rode wijnPaars

Als je (of je kindje) ze nog wilt beschilderen of beplakken, zet de eieren dan op een wc-rol.


 

Paashoedje voor je kindje
Kinderen zijn dol op hoedjes en andere hoofdversierselen. Met het maken van een paashoedje doe je hem of haar dan ook vast een groot plezier.

Meet de omtrek van het hoofd van je kindje. Knip van geel papier een strook uit met die lengte + 2 centimeter en een breedte van ongeveer 5 centimeter. Knip vervolgens van papier allemaal eieren uit. Gebruik daarvoor niet al te slap papier. Het makkelijkste is het om de vorm hieronder te kopiëren een wit vel en dat te printen. Je kan ook de andere vormen erbij gebruiken.

Vervolgens knip je ze uit en plak je de eieren en andere vormpjes aan de buitenkant op de strook.

Natuurlijk kan je er ook plaatjes bij plakken waar je kindje dol op is, zoals van dieren of stripfiguren.

Vormen om mee te knutselen