Kauwen en de hersenen

Wist je dat kauwen ongelooflijk goed is voor de hersenontwikkeling en vooral de ontwikkeling van het geheugen? Voor baby’s is kauwen natuurlijk nog onmogelijk, maar zodra de vaste voeding ten tonele komt, dan kan een kind al kauwbewegingen maken.

Prof. dr. Erik Scherder, ons grootste idool (ook wel bekend van De Wereld Draait Door), legt dit uit in het college ‘Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen’. Voor iedereen die nog nooit een college van hem heeft gehoord op Youtube, schrik niet van het woord college. Deze colleges zijn nog leuker om te kijken dan een goede stand-up comedian.

Kauw je slim

De professor neemt het kauwen door ouderen een paar keer als voorbeeld, maar dezelfde boodschap geldt voor ieder mens. Hoe jong ook. Zo blijkt dat de schoolprestaties van jeugdigen verbeteren door kauwen. En dat de grote hersenvaten bij kauwen toenemen, net zoals bij lopen en het bewegen van de armen (spierbewegingen die tegen de zwaartekracht in gaan)? Door kauwen verbetert de doorbloeding van die vaten.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Als je kauwt dan kun je ook beter proeven, ruiken en heb je dus echt een ‘orale sensatie’, zoals prof. dr. Scherder dat in wetenschappelijke term noemt. Ook daar reageert je brein positief op. Het gedeelte dat dan wordt geactiveerd (de orbital frontaal) is precies hetzelfde gedeelte dat reageert op bewegen en muziek.

Kauwen is voor baby’s een enorme verandering

Je kunt je voorstellen dat kauwen voor een baby echt een enorme verandering betekent. Je baby leert kauwen tussen ongeveer vier maanden en 1 jaar. Na een aantal maanden ontdekt hij dat hij kan zuigen, iets in z’n mond kan houden en het tegen z’n gehemelte kan plakken. Vervolgens ontdekt hij het kauwen. De doorkomende snijtandjes helpen daar natuurlijk bij. Z’n spieren in de wangen, lippen en keel(holte) ontwikkelen zich en hij ontdekt dat hij zijn eten kan fijnmalen in zijn mond. Dat is natuurlijk een enorme sensatie. Hij krijgt ‘smaak’…

Klik hier voor het college van prof. dr. Erik Scherder

[fusion_youtube id=”lTUzUGB8GAg” width=”853″ height=”480″ autoplay=”no” api_params=”” class=””/]

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)