Klein, groter, grootst

Klein, groter, grootst

Dit boek is nu echt een goed voorbeeld van een boek waar je lange tijd leesgenot van hebt. Een boek wat je uk op verschillende manieren zal lezen, al naar gelang zijn leeftijd.

Vanaf 7 maanden

Dick Bruna staat natuurlijk bekend om zijn simpele, abstracte tekeningen. Voor een baby is dat duidelijke lijnenspel heerlijk. Het maakt de figuren die getekend worden lekker herkenbaar. Vanaf een maand of zes kun je dit boek goed als ‘bladerboek’ gebruiken. Gewoon lekker lezen en keuvelen. Op deze manier breng je je kleintje het genot van lezen bij.

9 – 13 maanden

Je baby heeft nu de sprong van ‘categorieën’ genomen. Dat wil zeggen: hij is nu heel erg bezig met ‘wat is wat’ en ‘de wereld in hokjes delen’. Een gestippelde hond is geen koe. En wat is nu een kip? Dit boek heeft prachtige simpele tekeningen van allerlei dieren. Lees het boek tijdens deze ontwikkelingsfase aan de linkerkant. Dat wil zeggen, bekijk de plaatjes op de linkerkant van de bladzijden. Dit zijn dezelfde plaatjes als je rechts ziet voor je de bladzijden omslaat, maar zonder dat je de andere dieren er omheen ziet. In het boek staan namelijk alle dieren van klein (voor in het boek) naar groot (achterin het boek). Als je dus de kleine kip bekijkt, zie je de hond eromheen. Dat is verwarrend voor je baby in deze fase. Houd je hand achter het dier waar je het over hebt, of lees de linkerkant van de bladzijden.

13 maanden en ouder

Je uk is nu toe aan echte verhaaltjes. Je kunt het boekje voorlezen, maar het is ook leuk om dit af te wisselen met een zelfgemaakt verhaaltje. Probeer je dreumes om op een gegeven moment de begrippen ‘klein, groter, grootst’ bij te brengen. Het zal nog tot de peutertijd duren voordat hij die begrippen echt doorheeft. Het zijn namelijk moeilijke begrippen. Maar dit boek… dat helpt hem daar wel heel goed bij!

Klein, groter, grootst
Mercis
ISBN 978-90-5647-289-4