Kosten eerste jaar van een baby: wat kun je verwachten

Het krijgen en hebben van een baby kost geld, dat weten de meesten wel. Maar hoeveel kost het nou precies? Je zou verwachten dat een baby nog niet zoveel nodig heeft, maar daar kan je je nog weleens op verkijken. Wel kun je natuurlijk in veel gevallen zelf bepalen hoeveel geld je eraan uitgeeft. Wij hebben uitgezocht wat de gemiddelde kosten zijn van het eerste jaar met een baby. We hebben gerekend vanaf de zwangerschap tot aan de eerste verjaardag van een baby, waar moet je op rekenen?

Kosten tijdens de zwangerschap

Niet alleen heb je kosten voor de baby zelf, ook moet je rekenen op kosten tijdens de zwangerschap. Hierbij geldt wel dat de kosten niet (altijd) verplicht zijn en je veelal zelf kunt kiezen hoe duur je het wil maken.

Echo’s

De basisverzekering betaalt de termijnecho, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Krijg je om medische redenen meer echo’s, dan worden die ook vergoed. Naast de standaard echo’s kun je ook kiezen voor een zogenoemde pretecho.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Dit zijn echo’s die je maakt omdat je het leuk vindt om tussendoor nog naar je baby te kijken of omdat je bijvoorbeeld het geslacht wilt weten. Dit zijn geen verplichte kosten, maar wil je wel gebruik maken van een pretecho, dan betaal je daar een bedrag voor.

Een pretecho loopt gemiddeld van € 40,- tot
€ 100,-. Dit is afhankelijk of je kiest voor een 2D, 3D of zelfs 4D echo. Een dergelijke echo kun je soms bij je eigen verloskundige praktijk doen, maar ook bij een echobureau, zij kunnen zelf de prijs van de echo bepalen.

Kraampakket

Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je vanuit de zorgverlener een kraampakket, hierin vind je bijvoorbeeld spullen die gebruikt worden bij de bevalling en kraamverband. Als dit niet in je verzekering zit, kun je zelf een kraampakket aanschaffen. De kosten van een basis kraampakket zijn ongeveer € 30,-.

Tip: Ben je zwanger en ga je in het volgende jaar bevallen? Kijk dan goed naar je zorgverzekering en pas deze eventueel aan het einde van het jaar aan zodat bijvoorbeeld het kraampakket, maar ook eventueel kraamzorg in je pakket zit.

Positiekleding

Tijdens je zwangerschap groeit je buik hard en de meeste kleding van voor je zwangerschap zal je niet meer passen. Je broeken gaan niet meer dicht en je shirts en truien worden te kort: tijd om te shoppen voor positiekleding. Je kan ook kiezen voor kleding in een maatje groter, of die ruim of wijd uitvallen, maar die je na de zwangerschap ook nog kan dragen.

Hoe dan ook: het kost geld. Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel nieuwe kleding je koopt en van welk merk. Je kunt de kleding nieuw kopen, maar ook tweedehands. Uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel geld je eraan uit wil geven.

Zwangerschapscursussen

Tijdens de zwangerschap kun je kiezen om een cursus te volgen, bijvoorbeeld een cursus borstvoeding of een cursus bevallen. Sommige cursussen worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar soms moet je er een eigen bijdrage voor betalen. Zwangerschapsyoga kan bijvoorbeeld voor een hele cursus oplopen tot € 200,-. Dit zijn uiteraard geen verplichte kosten, maar wil je graag gebruikmaken van een cursus, hou dan van tevoren rekening met extra kosten.

Wat kost bevallen?

Het is afhankelijk waar je gaat bevallen of er kosten zijn voor het bevallen. Maak je de keuze voor thuis bevallen, poliklinisch of wellicht moet je om medische redenen in het ziekenhuis bevallen, wat zijn hier de kosten van?

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Je hebt in Nederland zelf de keuze voor waar je wilt bevallen, tenzij je een medische indicatie hebt, dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, maar je hebt geen medische indicatie dan noemen we dat een poliklinische bevalling.

Bij een poliklinische bevalling betaal je de eigen bijdrage. Hoe hoog deze is, verschilt per ziekenhuis, maar is in 2024 maximaal € 560,891 . Als je een ruggenprik kiest tijdens de bevalling zonder medische noodzaak, kan het zijn dat je de kosten zelf moet betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die deze kosten dekt. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking van medische procedures tijdens de bevalling. Thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen met medische indicatie is gratis, dit wordt gedekt door de basisverzekering.

Kosten voor kraamzorg

In Nederland heb je recht op kraamzorg na je bevalling. De eerste 8 dagen ontvang je kraamzorg, maar bij kraamzorg horen wel kosten. Een deel van de kosten wordt vergoed door de zorgverzekering, maar een deel van de kosten betaal je zelf. Dit is de eigen bijdrage voor kraamzorg. Als je de hoogst aanvullende verzekering hebt, is ook de eigen bijdrage vergoed, maar meestal moet je dit bedrag zelf betalen. De eigen bijdrage die je betaalt is € 4,802 per uur. Wat je uiteindelijk betaalt is afhankelijk van het aantal uur dat je aan kraamzorg afneemt. Gemiddeld neem je 49 uur af aan kraamzorg, dat betekent dat je gemiddeld € 235,20 betaalt voor kraamzorg.

Kosten die je maakt voor de verzorging van je baby

Je hebt tijdens de zwangerschap en bevalling wellicht al kosten gemaakt, maar zodra de baby er is komen daar nog meer kosten bij. Wat heb je allemaal nodig en wat kost het?

Kinderkamer

Zodra je zwanger bent begin je al te fantaseren over het babykamertje, of misschien heb je zelfs al voor je zwangerschap in gedachten hoe je de babykamer eruit wil laten zien! Het inrichten van een babykamer kost uiteraard geld.

Wat heb je allemaal nodig? Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar in principe kun je denken aan een ledikant, een commode en een kledingkast. Dit kan je aankleden met bijvoorbeeld een kleed, een (schommel)stoel en accessoires. Ook moet je rekening houden met geld voor verf of behang. Vaak als een kamer wordt gekozen om te fungeren als babykamer wordt deze in een leuk kleurtje geverfd of er komt een bijpassend behangetje op.

De kosten voor een babykamer zijn afhankelijk van de grootte van de kamer, maar ook van de smaak, stijl en budget van de ouders. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 500,- en € 2.000,-. Stel van tevoren een budget in en maak vanuit dit budget keuzes voor de meubels en decoratie.

Kosten voor een box en kinderstoel

De meeste ouders kiezen voor een box in de woonkamer waar de baby in kan liggen en spelen. Je kan al een box kopen voor € 90,- maar het kan uitlopen tot maar liefst € 500,-. Voor het geven van de eerste hapjes tot aan het moment dat je baby zelf kan eten: je hebt er een kinderstoel voor nodig. De kosten voor een kinderstoel lopen heel erg uiteen.

Je kan een simpele kinderstoel kopen voor niet zoveel geld, maar je kan ook kiezen voor een kinderstoel waar je ook een babyzitje en een peuterzitje op kan zetten. Het babyzitje gebruik je dan als je baby nog niet zelfstandig kan zitten, het peuterzitje wanneer je baby wel zelfstandig kan zitten, maar nog wel wat ondersteuning nodig heeft. De uitgebreidere kinderstoelen zijn daarmee ook wel een stuk duurder. De prijs is afhankelijk van het materiaal en het merk. Zo kun je een kinderstoel kopen vanaf € 20,-, maar ook een uitgebreide kinderstoel voor € 400,-. 

Vaak een hoge kostenpost: de kinderwagen

Een kinderwagen is meestal een grote kostenpost. Je kan niet zonder, maar je betaalt er vaak veel geld voor. Gemiddeld ben je voor een goede kinderwagen tussen de € 500,- en de  € 2.000,- kwijt. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands kinderwagen, dan zijn de kosten wat lager. Een alternatief voor de kinderwagen is een draagzak of draagdoek.

Shoppen! Wat kost babykleding?

Dit begint uiteraard al tijdens de zwangerschap: shoppen van die schattige babykleertjes! Je kunt de uitgave aan babykleding natuurlijk zo hoog maken als je zelf wil, afhankelijk van de hoeveelheid en het merk. Je bent veel geld aan kleding voor je baby kwijt, vooral omdat je kleintje er snel weer uitgroeit.

Een baby groeit in het eerste jaar gemiddeld 25 centimeter (dat is 0,7 mm per dag!), geen wonder dat je baby elke twee maanden nieuwe kleding nodig heeft! Houd rekening met een bedrag tussen de € 35,- en € 60,- per maand, dus per jaar een bedrag tussen de € 420,- en € 7503,-! Je kunt natuurlijk de kleding tweedehands kopen, ook kun je wellicht ruilen of kleding overnemen van familie of vrienden waarbij hun kind al ouder is en uit de kleding gegroeid is.

Autostoel

Als je een auto hebt, heb je een autostoel nodig voor je baby die geschikt is vanaf de geboorte. Een goed scorende autostoel kost al gauw rond de € 200,4-. Houd hierbij rekening dat je een autostoel beter niet tweedehands kan kopen. Het wordt afgeraden omdat je niet weet of er een ongeluk mee is gebeurd en als dat het geval is, is een autostoel niet meer veilig genoeg. Koop dus altijd een nieuwe stoel waarbij je natuurlijk wel gradaties hebt in prijsklassen. Zo heb je autostoelen die je per fase (aantal maanden of per gewicht) kan gebruiken, maar er zijn ook meegroeistoelen. Deze zijn in aanschaf duurder, maar hoef je niet per fase te vervangen.

Luiers

Als je geen gebruik maakt van wasbare luiers, moet je rekening houden met een flink bedrag in het eerste levensjaar van je baby aan luiers. Je baby gebruikt in het eerste jaar gemiddeld 7 luiers per dag, dat zijn er maar liefst 2.555 per jaar!

Het is afhankelijk van het merk dat je kiest en hoe snel je kindje groeit (een luiermaat groter is duurder) hoeveel je precies kwijt bent. Kies je voor huismerk luiers, dan betaal je gemiddeld 15 cent per luier, dat komt op een totaalbedrag van € 383,25 per jaar. Maar kies je voor een A-merk, dan kan dit bedrag flink oplopen.

Kosten voor voeding – borstvoeding en kunstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan is de voeding gratis. Maar ook bij borstvoeding kun je kosten hebben. Lukt het niet helemaal met de borstvoeding en schakel je een lactatiekundige in? Gemiddeld kost een uitgebreid consult tussen de € 100,- en € 150,-.

Wil je naast het voeden ook gaan kolven? Bijvoorbeeld als je weer gaat werken of als je moet bijvoeden? Een handkolf kost gemiddeld € 505,-, maar een elektrische (dubbele) kolf kost gemiddeld € 350,-. Als je kunstvoeding geeft, dan betaal je natuurlijk voor de voeding. De prijs hiervan is afhankelijk van het merk. Je bent gemiddeld € 30,- aan voor kunstvoeding kwijt per maand. Tenzij je baby last heeft van allergieën, spugen of andere speciale flesvoeding nodig heeft, dan kunnen de kosten oplopen tot € 60,– per maand.

Als je kunstvoeding, of afgekolfde melk geeft, dan heb je ook flessen nodig. De prijs hiervan is ook afhankelijk van het merk en de hoeveelheid flessen die je aanschaft. Zodra je baby wat groter is zal hij ook vaste hapjes gaan eten. Maak je gebruik van potjes of ga je het zelf maken? Hoe dan ook: dit brengt ook kosten met zich mee. De kosten voor (kunst)voeding worden naarmate hij meer vaste voeding eet wel minder omdat het aantal flessen gaat afnemen.

Gastouder of kinderopvang

Na je verlof ga je misschien weer werken, dan heb je opvang nodig voor je baby. Het kan zijn dat je het binnen de familie regelt en je geen gebruik gaat maken van een kinderopvang of een gastouder, maar heb je geen familie die gaat oppassen, moet je toch gebruik maken van een gastouder of kinderdagverblijf. Wat kinderopvang precies kost, verschilt per gezin en situatie. De maximum uurprijs voor dagopvang is in 2024 vastgesteld op € 10,256.

Als je baby 2 dagen per week naar de opvang gaat waarbij de uurprijs op het maximum ligt, dan betaal je € 984 per maand. Wel hebben de meeste ouders in Nederland recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag je ontvangt is afhankelijk van het aantal uur dat je baby naar de opvang gaat, hoeveel uur jij en je partner per week werken, wat het uurtarief is en wat het gezinsinkomen is. Hoe lager het gezinsinkomen, hoe meer toeslag je zal ontvangen.

Al met al komen er veel kosten bij kijken als je een baby krijgt. Bij een aantal dingen staat de prijs vast, maar voor veel geldt dat je zelf bepaald hoeveel je eraan uit wil geven. Je kan veel tweedehands kopen, maar ook zijn er veel verschillen in prijzen als je het nieuw koopt. Lees je goed in van tevoren, kijk en vergelijk de prijzen voordat je iets aanschaft. En stel vooral van tevoren een budget in voordat je iets koopt.

  1. Bron: Zorginstituut Nederland ↩︎
  2. Dit is de wettelijk vastgestelde eigen bijdrage in 2024 in Nederland.  ↩︎
  3. Bron: Nationale Nederlanden ↩︎
  4. Bron: Consumentenbond ↩︎
  5. Bron: ASR verzekeringen ↩︎
  6. Bron: Rijksoverheid ↩︎

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)