Lichaamstemperatuur regelen

Het is belangrijk dat de lichaamstemperatuur van je baby constant is. Om de verschillen in temperatuur buiten goed te kunnen opvangen, is het heel handig om je baby in ‘laagjes’ te kleden om zo de lichaamstemperatuur constant te houden. In dit artikel lees je over de lichaamstemperatuur van je baby.

Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kun je bij verandering van de omgevingstemperatuur dan snel één of enkele kledingstukken uitdoen of aantrekken. Alle goede bedoelingen om je baby te beschermen tegen de kou kunnen echter juist leiden tot té warm aankleden. Te warm of te koud is ook niet goed voor je baby, zijn lichaamstemperatuur is dan immers niet constant.

Baby’s lichaamstemperatuur te hoog

Als je baby zijn overmatige warmte onvoldoende kwijt kan, zie je dat al snel aan natte haartjes of zweetdruppeltjes op zijn bolletje, snellere ademhaling, hogere hartslag en een onrustige slaap. Bedek je baby dan ook niet met een dikke deken, maar gebruik een sweater. Kies het kledingstuk een maatje groter zodat het ruim over de andere kleertjes valt. Neem een lekkere zachte stof met veilige knoopjes of drukkers die je gemakkelijk kunt los- en vastmaken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Baby beschermen tegen de kou

Katoenen lakentjes bieden weinig bescherming tegen kou en houden de warmte niet vast. Een katoenen of wollen dekentje heeft wel beide eigenschappen en is in de winter dan ook heel geschikt. Zo is je baby goed beschermd tegen wind, sneeuw en vochtige lucht. Een mutsje en wantjes van wol houden de koude wind bij zijn bolletje en handjes vandaan. Ben je eenmaal binnenshuis, doe deze dan direct uit, maar zorg wel weer voor een paar zachte babyschoentjes om afkoeling van zijn voetjes tegen te gaan. Eenmaal in bedje kan je baby, juist ‘s nachts, het snel te warm krijgen. Een regulerende slaapzak, die aan het voeteneind is gesloten, houdt je baby lekker warm maar zorgt er ook voor dat zijn lichaampje gezond kan ‘ademen’.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)