Sprong 6

Vanaf week 33 staat de wereld van categorieën voor de deur, sprong 6. De eerste signalen van de sprong zullen zich voordoen tussen week 33 en 38. Als je baby het vermogen krijgt om ’categorieën’ waar te nemen en te maken, gaat hij beseffen dat hij zijn wereld in groepjes kan indelen. Het dringt tot hem door dat bepaalde dingen erg op elkaar lijken.  Er bijvoorbeeld hetzelfde uitzien, of dat ze hetzelfde geluid maken, hetzelfde proeven, ruiken of aanvoelen. Kortom hij ontdekt dat verschillende dingen dezelfde kenmerken vertonen en dus tot dezelfde categorie horen.  Een nieuwe wereld gaat voor hem open!

De lastige fase van sprong 6: verandering brengt weerstand

De lastige fase van sprong 6 kun je herkennen aan dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. En ook bij deze sprong valt op: veel baby’s willen niet meer verschoond worden of stilliggen als ze verschoond worden. En het eten… dat kan ook wat lastiger gaan nu. De drie H’s karakteriseren de lastige fase van deze sprong en je baby zal vastklampen aan hetgeen wat vertrouwd voelt, zijn ouders.

Deze lastige fase duurt bij de meeste baby’s vier weken, maar kan ook drie tot zes weken duren. Wist je dat je in onze app alleen de uitgerekende datum in hoeft te vullen en je vervolgens automatisch alle meldingen krijgt wanneer de lastige fase van de sprongen beginnen?

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

De vaardigheden fase van sprong 6: Kijken, vergelijken en indelen

Vanaf week 37 kun je de eerste nieuwe vaardigheden bij je baby ontdekken. Waar je baby bij de vorige sprong ‘relaties’ ontdekte tussen dingen die hij in zijn wereld tegenkomt, zal hij zich nu beseffen dat hij zijn wereld in groepjes kan indelen! Je baby gaat leren dat een hond geen paard is, dat een zwart-wit gevlekte poes geen koe is en dat zijn ouders ook boos, verdrietig of blij kunnen zijn. 

Vanaf het moment dat je baby het nieuwe vermogen krijgt tot het waarnemen en het zelf maken van categorieën, gaat hij hard aan de slag met oefenen en experimenteren. Je zult merken dat je baby mensen, dieren en dingen op een bepaalde manier gaat bestuderen. Hij is bezig met het bekijken, vergelijken en sorteren op overeenkomsten en gaat ze dan onderbrengen in zijn bedachte categorie.

TIP: Laat je baby spelen met zware en lichte voorwerpen, laat hem verschillende materialen voelen en verschillende vormen. Laat je baby verschillende onderdelen van iets ontdekken, of laat hem spelen met de begrippen ‘hoog’ en ‘laag’, ‘groot’ en ‘klein. In onze app staan nog veel meer spelletjes die je helpen om de sprongetjes te stimuleren, heb jij ze al gevonden?

Ontdek het karakter van je baby

Sommige baby’s laten vooral de motorische vaardigheden zien tijdens de sprong en andere juist de spraak- en taal vaardigheden. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en kiest iets wat hij of zij graag wilt ontwikkelen. En het allerleukste is, is dat dit iets zegt over het (toekomstige) karakter van je baby! Wist je dat je in onze app alle vaardigheden van de sprong niet alleen kunt afvinken, maar ook kunt bijhouden in je persoonlijke dagboek?

Benieuwd geworden en wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)