Sprong 6

De lastige fase, waarin je baby meer huilt, hangerig en humeuriger is, vindt bij sprong 6 plaats tussen week 33 en 38. Deze fase hoeft niet de gehele vijf weken te duren. De grootste kans op de lastige fase vindt plaats in week 36. Rond week 37 á 38 is de kans groot dat je de eerste nieuwe vaardigheden van je kleintje gaan zien!

Tijdens dit sprongetje zijn niet alleen dingen en dieren in te delen in categorieën, maar ook emoties. Je baby gaat nu dus ook jouw emoties indelen. Papa of mama is blij, papa of mama is verdrietig, papa of mama is boos.

Je baby 26 – 37 weken: De verrassingsdoos

Leer alles over de 10 sprongetjes van jouw baby

Download nu

Mentale Sprong 6 – Sprong van Categorieën

Hij ziet deze emoties natuurlijk nog niet zo duidelijk als wij dat doen en begint ze nog maar net te begrijpen. Juist omdat hij hier nu mee begint is het erg belangrijk dat je duidelijk bent over je emoties. Voor het stellen van regels is het nu echt nog te vroeg, maar je kunt je baby wel duidelijk maken wat sociaal wenselijk is, en wat niet. Tegen de tijd dat je aan regels kunt beginnen heb je het dan een stuk makkelijker.

Lees het boek met alle 10 sprongen.

37 weken: Kijken, vergelijken en indelen

Nu volgt de wereld van de ‘categorieën’. Nu moet je baby leren dat een hond geen paard is. Of dat een zwart-wit gevlekte poes geen koe is. Dat vergt heel veel kijken en vergelijken en je baby gaat er in deze periode graag met jou op uit, de wijde wereld in.

In de wereld van de ‘opeenvolgingen’ leert je baby de stroom van gebeurtenissen en relaties herkennen en beheersen. Pap eten met een lepel bijvoorbeeld, betekent: grijp de lepel, stop de lepel in de pap, schep wat pap op de lepel, breng de lepel naar je hoofd en stop hem in je mond (en niet in je oog).

Het hele programma ‘pap eten met een lepel’ kan je baby nog niet aan, maar twee of drie onderdelen achter elkaar wel: ‘grijp de lepel, stop hem in de pap en pets hem lekker op en neer’, bijvoorbeeld. Als je je baby zijn gang laat gaan, geeft dat een ongelooflijke troep. Maar met een zeiltje onder de kinderstoel en een hoop geduld is dat een diepte-investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

 

Alles over mentale sprongen van je baby in het eerste jaar.

 

Gastblogs over Sprong 6

    Deel dit artikel