Sprong 7

Vanaf week 41 staat de wereld van opeenvolgingen voor de deur, welkom in sprong 7! Je zult merken dat je baby tussen week 41 en 47 na de uitgerekende datum meer hangerig, humeurig en meer huilerig is dan je van hem gewend bent, dit zijn de eerste signalen dat sprong 7 begonnen is. Waar je baby bij de vorige sprong vooral dingen bestudeerde door ze uit elkaar te halen of af te breken, zal hij na het nemen van deze sprong veelal ‘opbouwend’, in elkaar zettend of ‘koppelend’ bezig is. Ervaar samen de wereld van opeenvolgingen! 

De lastige fase van sprong 7: de 3H’s

Vanaf week 41 kun je de eerste signalen van sprong 7 gaan herkennen. Je zult merken dat je baby meer hangerig, humeurig en huilerig is dan dat je normaal misschien van hem gewend bent. Net zoals je misschien bij de vorige sprong gemerkt hebt, zal je nu ook merken dat je baby wat eenkenniger is, het lichaamscontact met jou niet wil verbreken en meer beziggehouden wil worden. 

Ook typerend voor deze sprong is dat je baby slechter slaapt dan normaal, ook kan hij wat vaker last hebben van nachtmerries. Wist je dat je in onze app talloze signalen kunt terugvinden waaraan je de lastige fase van een sprong kunt herkennen?

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

De vaardigheden fase van sprong 7: ‘Opbouwend’, in elkaar zetten en ‘koppelend’ bezig zijn

Rond week 46 is de lastige fase van sprong 7 voorbij en is het tijd voor de leuke fase van de sprong: de vaardigheden fase! Als het vermogen tot het waarnemen en zelf uitvoeren van ‘opeenvolgingen’ doorbreekt, is je baby ineens tot veel meer in staat. Zo kun je merken dat je baby gaat beseffen dat hij iedere handeling altijd in een bepaalde volgorde moet doen. 

Hij zal bijvoorbeeld nu eerst bekijken welke dingen bij elkaar passen en hoe ze bij elkaar passen. Voordat hij probeert ze in, aan of op elkaar te doen. Je baby zal ‘doelgerichter’ bezig zijn dan dat hij dat ooit heeft gedaan. Hij weet waar hij mee bezig is!

Ook zal je baby nu achter elkaar verschillende mensen, dieren of dingen aanwijzen en ‘benoemen’. Je baby is nog niet in staat letterlijke woorden te gebruiken, maar ‘benoemt’ dingen met bijvoorbeeld ‘da’. Als je baby het samen met jou doet, zal hij misschien dingen zelf aanwijzen en willen dat jij iets benoemd. In onze app vind je talloze spellen waarmee je de nieuwe vaardigheden van je baby kunt stimuleren tijdens deze sprong! 

Pap eten wordt steeds leuker

In de wereld van de ‘opeenvolgingen’ leert je baby de stroom van gebeurtenissen en relaties herkennen en beheersen. Pap eten met een lepel bijvoorbeeld, betekent: grijp de lepel, stop de lepel in de pap, schep wat pap op de lepel, breng de lepel naar je hoofd en stop hem in je mond (en niet in je oog).

TIP: Als je je baby zijn gang laat gaan, geeft dat een ongelooflijke troep. Maar met een zeiltje onder de kinderstoel en een hoop geduld is dat een diepte-investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Ontdek het karakter van je baby

Sommige baby’s laten vooral de motorische vaardigheden zien tijdens de sprong en andere juist de spraak- en taal vaardigheden. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en kiest iets wat hij of zij graag wilt ontwikkelen. En het allerleukste is, is dat dit iets zegt over het (toekomstige) karakter van je baby! Wist je dat je in onze app alle vaardigheden van de sprong niet alleen kunt afvinken, maar ook kunt bijhouden in je persoonlijke dagboek?

Benieuwd geworden en wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)