Moederinstinct

Moederinstinct

Moederinstinct, moedergevoelens, het maakt niet uit hoe je het noemt. Als new mom handel ik er naar. Ik denk dat je als vrouw wordt geboren als moeder, als zorgzame vrouw, dus dat het moeder zijn en zorgen voor altijd al in je zit. Voordat ik moeder was vond ik het ook al heerlijk om voor anderen te zorgen, daar profiteerde met name mijn vriend van 😉 .

Het handelen op gevoel is denk ik heel belangrijk als new mom. Maar om dat te doen moet je wel op jezelf vertrouwen. Ik kan me voorstellen dat als je onzeker bent over jezelf of je handelen het een stuk lastiger is. Bij mij uit het handelen uit gevoel zich vooral in het slaappatroon van onze kleine. Ze slaapt ’s nachts echt super goed, eigenlijk al vanaf het begin, maar is overdag en ’s avonds veel wakker. Vanuit het consultatiebureau kreeg ik het advies om haar na het voeden twee uur te laten slapen en dan voeden/verzorgen/knuffelen en dan weer twee uur slapen. Ik heb het een dag geprobeerd, wat resulteerde in veel wakker in bed liggen en daarna huilen. Van de arts mocht ik haar zo’n 15 minuten laten huilen, maar ik vind het echt te zielig. Het ging ook tegen mijn gevoel in. Ik heb dus na deze dag besloten om het niet meer op deze manier te doen.

Er wordt gezegd dat baby’s veel slapen, zo’n 16-20 uur, maar dat gaat voor de onze niet op. Costes is heel alert en lijkt ook echt te vechten tegen haar slaap. Wat ik doe om haar overdag wel te laten slapen? Ik neem haar mee in de auto, draag haar in een draagzak/-doek of ga lekker met haar wandelen. Dan slaapt ze als een roosje, zoals je op de foto kunt zien 🙂 . Ze slaapt ook goed als er veel geluid om haar heen is. Afgelopen donderdag was het het eerste terras-dagje en hebben we de hele dag genoten van de zon, uiteraard op een vol terras met veel lawaai. Mevrouw heeft de hele middag liggen slapen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik ook eigenlijk alles blijven doen. We zijn zelfs nog naar een concert van Justin Bieber geweest. Nou, als je het over veel lawaai hebt (!). Ik denk zelf dat ze hierdoor ook al gewend is aan veel geluid vanuit de buik en het daarom misschien prettig vindt en hierdoor goed slaapt.

Oei, ik groei! schrijft trouwens in haar Weetjes en mijlpalen-boek over het slaappatroon van baby’s en zegt dat sommige baby’s veel minder slapen dan 16-20 uur. Sommige zelfs maar 10 en dat het heel erg verschilt per baby. Zo zie je maar weer, ieder kind is uniek en zo dus ook zijn/haar slaappatroon.