Motorische ontwikkeling baby

Iedere baby heeft een eigen tempo in de motorische ontwikkeling. In de eerste twee levensjaren ontwikkelt een kind zich van totaal afhankelijke baby naar behoorlijk zelfstandige peuter. We nemen je mee op reis in de motorische ontwikkeling van je baby. Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar voor iedere baby geldt dat de ontwikkeling van de motoriek (motorische mijlpalen) gepaard gaat met (veel) vallen en opstaan.

In het eerste half jaar ontpopt jouw baby zich van piepkleine slaperige baby tot een stevige wakkere baby. Jonge baby’s kunnen hun hoofd en nek vaak nog niet zelf stabiel houden, daarom moet je hun hoofdje goed ondersteunen. Maar na een tijdje merk je dat hij steviger in zijn nekje wordt.

De eerste maanden ligt je baby in de houding zoals je hem neerlegt, maar voor je het weet rolt je baby van zijn rug naar zijn zij en even daarna is hij in staat om door te rollen naar zijn buik! Die rolpogingen van je uk zijn erg amusant om te aanschouwen, want wat spant hij zich in om zijn doel te bereiken!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Zitten, staan, kruipen

Ook zo’n bijzonder momentje in de motorische ontwikkeling van je kind: als hij zelfstandig kan zitten. Voordat je baby zelfstandig kan zitten, kun je hem met kussens in de rug (of een voedingskussen om hem heen) laten zitten. Ook in het wippertje kan een kleintje er al bij zitten. Als je kind zelfstandig kan zitten, zit hij heel parmantig met een rechte rug. Wedden dat jij hem ziet stralen van trots. Als je kind eenmaal zelfstandig kan zitten, kun je hem meenemen op de fiets (in een voorzitje) en kun je hem er gezellig bij zetten aan tafel in zijn kinderstoel (het liefst in een tuigje, want kleintjes zijn watervlug…).

Vind je uk de box nu erg interessant, en dan niet om er in te zitten, maar om zich zelf op te trekken tot staan aan de spijlen? Tijd om de box te verstellen naar de ‘laagste stand’. Hetzelfde geldt voor zijn ledikant. En dan merk je dat je uk zich van A naar B verplaatst. Misschien doet hij dat schuivend op zijn billen, tijgert hij door de kamer, of kruipt hij op handen en voeten. Nu gaat er een wereld voor je baby open! Hij kan zich verplaatsen van de box naar de bank en van de bank weer naar de keuken! Als jullie nog geen traphekjes geplaatst hadden, is dat nu echt de hoogste tijd.

Hij loopt!

Als je uk zo’n loopkarretje heeft, is dat een mooie manier om het leren lopen onder de knie te krijgen. Op die manier kan hij leren om stapjes te zetten, maar heeft hij wel houvast aan zijn wagentje. En dan breekt de grote dag aan: je uk zet zijn eerste echte stapjes helemaal zelfstandig! Ook al zijn het maar twee of drie stapjes voordat hij weer op zijn billen ploft, wat ben je trots om dit te zien. Zet je nu maar vast schrap, want voor je het weet loopt je kleine als een kievit om even later te kunnen rennen. En de periode dat je kind van de glijbaan roetsjt, in klimrekken klimt en de trap op loopt, duurt nu ook niet zo lang meer.

Vallen en opstaan

Vallen en opstaan hoort bij de motorische ontwikkeling van je kind. Hier leert hij van. Maak je huis wel kindveilig. Plaats hoekbeschermers op gemene tafelpunten en monteer traphekjes. Veel ouders zijn zo beschermend en willen voorkomen dat hun kind valt. Als een kind nooit leert vallen, dan heeft hij meer kans op letsel als hij eens een flinke smak maakt. Laat je kind van jongs af aan bewegen zodat hij ook op een ‘veilige’ manier leert vallen. Heeft je kind een lelijke smak gemaakt? Dan troost je hem en natuurlijk. Zorg er ook voor dat je een goedgevulde verbanddoos in huis hebt en dat je weet welke eerste hulp je moet verlenen bij valpartijen.

Tip:

 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)