Ode aan koffie

Ode aan koffie

Ik geef het toe. Ik heb de waarde van koffie lang onderschat. Het goedje heeft me lange tijd niet gesmaakt. Waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ik geen melk lust. En koffie zonder melk is behoorlijk bitter. Totdat ik na een 12 uur durende vlucht en een lange transfer wallen tot onder mijn knieën had. Ik bedacht me; ik gooi gewoon een sloot koffie naar binnen, doe er een zoetje bij en dan zal mijn behoefte naar slaap iets minder heftig zijn. En het hielp.

Ik vond koffie opeens niet zo bitter meer. Het heeft mij weliswaar door die zware nacht geholpen en de nu vele, slapeloze nachten sinds de geboorte van Mats.
No offense, Mats is echt een hele goede slaper. Maar het is niet zo dat uitslapen aan de orde van de dag is. Soms is er een verkoudheid, soms zijn het dromen en soms is het een sprongetje. HET recept voor een redelijk korte nacht.

Koffie is dan mijn reddende engel. Het liefst van gemalen, verse bonen en een klein schuimlaagje erop. En inderdaad, helemaal ZWART. Zonder melk, suiker of andere toevoegingen. Nadat ik het bakje pleur heb opgedronken ben ik een wakker mens en kan ik de werkdag vol met frisse moed beginnen. De letters dwarrelen niet meer over mijn computerscherm en ik krijg opeens weer heel veel inspiratie. Ja, je kan nu denken dat koffie misschien een placebo effect heeft, maar – it works for me-.

Natuurlijk probeer ik mijn cafeïne inname wel te beperken, want meer dan 2 kopjes per dag vind ik niet echt nodig. Sowieso valt mij op dat mannen over het algemeen meer koffie drinken. Ik ben de tel na 10 kopjes ooit kwijtgeraakt toen ik de koffie inname van mijn mannelijke collega wilde tellen. Ik zou inmiddels stuiterend het pand uit zijn gezet, maar hij bleef verrassend rustig.

Daarnaast zijn er een hoop mensen die geen koffie drinken, maar wel graag een Redbulletje of 20 naar binnen gooien. Met heel veel slapeloosheid als gevolg. Nee, doe mij maar de ouderwetse koffie. Ik ga er erg goed op en zie het als de ultieme manier om alert te blijven na een gebroken nacht. Daarom: Dankjewel koffie. Ik hoop dat we nog heel lang vrienden blijven.