Onze reis naar Jamaica met baby en peuter

Gastblogger: Els

Vorig jaar hebben wij een mooie verre reis gemaakt met onze baby en peuter. Onze dochters waren op dat moment 2 jaar en 5 maanden. Onze reis, van 30 oktober tot 14 november, had als bestemming Jamaica, Negril.

Zon, zee en reggae

Wij zijn reislustig en Jamaica stond bij ons allebei op ons lijstje om een keer naar toe te gaan. Wat ons aantrok in de Caribbean is zon, zee en de muziek van bekende reggae artiesten, zoals Bob Marley. Wij kregen van mensen uit onze omgeving te horen dat het dapper is dat we zover durven te vliegen met 2 kinderen, terwijl het nadeel is dat de kinderen weinig zullen herinneren van de vakantie.

Het lange vliegen was voor ons geen obstakel en wij geloofden erin dat de kinderen het ook leuk zouden vinden. Wij hebben besloten, samen als team, de reis te gaan doen en we zijn er trots op dat het is gelukt. Wij hebben al eerder verre reizen gemaakt met de oudste naar de Malediven en Egypte.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Hoe verliep het vertrek

Op 30 oktober 2023 ging onze wekker om 03:30 in de nacht. Wij wonen in Zeeland en het was ongeveer 2 uur rijden naar Amsterdam, Schiphol. We maakten ons klaar voor vertrek. De laatste spullen in de koffer, de kinderen uit bed halen en even ontbijten. Toen we alles hadden ingeladen voor vertrek, was het 05:15 en gingen we naar de parking waar we de auto hebben geparkeerd. We moesten 3 uur van tevoren aanwezig zijn omdat we internationaal vlogen.

Eenmaal op Schiphol zijn we ingecheckt bij TUI Fly voor onze vlucht naar Montego Bay. We kwamen snel door de security gelukkig. Op het vliegveld hadden we de jongste in de draagzak en de oudste zat in de buggy. Door de draagzak hoefden we niet met een buggy en een kinderwagen te slepen. We hebben de meiden verschoond, even een kop koffie gedronken bij Starbucks en door naar de gate, want de vlucht ging om 10:54.

De vlucht met twee kleine kinderen

We gingen boarden en moesten met de bus naar het vliegtuig. Even snel een foto schieten en het vliegtuig in. We werden goed geholpen door de cabin crew. De vlucht duurde 10 uur en 40 minuten. De oudste had een eigen stoel en de jongste zat bij ons op schoot. De oudste heeft zich goed vermaakt tijdens de vlucht. Ze kreeg van de stewardess een kleurplaat met kleurpotloden en wat speelgoed, zoals een papieren pet van TUI Fly. We hebben ook een rondje gelopen tijdens de vlucht. De jongste heeft vooral geslapen en tussendoor veel om haar heen gekeken.

Tijdens de vlucht lag de jongste lekker bij papa op schoot. Ze heeft veel om zich heen gekeken en geslapen, zij had een fijne leeftijd voor zo’n lange vlucht. Van beide kinderen hadden we hun favoriete knuffel mee, dat gaf ze een fijn en veilig gevoel. Wel was verschonen echt een uitdaging in het vliegtuig. In de wc is zo’n uitklap verschoontafel, maar deze is best klein en ze kunnen er makkelijk vanaf rollen. Ook is de ruimte natuurlijk erg klein waar je zelf staat, dit maakt het ook lastig.

Ga je ook vliegen met je kind? Zorg er dan van te voren voor dat je tas met spullen goed is geordend en je niet alles op dat moment overhoop hoeft te halen om bijvoorbeeld een luier te vinden. Neem ook vooral genoeg kleding mee, want je weet nooit of ze doorlekken of een beker over zich heen knoeien!

Aangekomen op Montego Bay

Eenmaal aangekomen in Jamaica was het tijd om te gaan landen op Sangster Airport. De meiden waren rustig tijdens de landing. Toen het vliegtuig stil stond, werd de deur open gemaakt en gingen wij eruit. We moesten daar door de security en inchecken bij de balie voor paspoortcontrole. De oudste had het helemaal gehad (logisch!) met het lange reizen en liet dit aan de hele airport weten. Ze ging krijsen en gooide met haar knuffel. We probeerden haar af te leiden door haar vast te houden en naar alles te wijzen wat we zagen zoals de bergen. De jongste lag lekker te slapen bij mij in de draagzak en die heeft er gelukkig niks van meegekregen.

We waren blij dat we richting de bus gingen. We hadden best wat bagage mee op reis, waaronder 3 overvolle koffers, een opvouwbaar campingbed met los matras, 2 tassen handbagage en we moesten daarbij onze 4 jassen meedragen. We moesten na de vlucht ook nog 2,5 uur in een vol, klein busje zitten naar Negril. Mijn man had de kinderen voor in de bus omdat daar meer ruimte was. Ze hebben gelukkig beide in de bus geslapen. Wij keken ondertussen onze ogen uit hoe mooi het landschap was. Het tijdsverschil in Jamaica is 7 uur.

Eenmaal bij het hotel was de oudste er helemaal klaar mee. We zijn gaan eten en daarna meteen naar bed gegaan, we waren allemaal kapot!

Ons verblijf in Jamaica

We verbleven in het hotel RIU Palace Tropical Bay. Toen wij waren aangekomen gingen we inchecken bij de balie. Daarna kregen we de sleutel voor onze kamer en konden we nog dineren. Daarna zijn we gaan slapen. De jongste had het meeste last van het tijdsverschil. Ze werd ‘s nachts wakker voor een flesvoeding, terwijl zij dit thuis nooit meer deed.

We hebben de dagen erna genoten van de zon, zee, zwembad en de cocktail ‘rumpunch’, een Jamaicaans drankje. Op het strand zat de jongste bij mij op schoot. Er kwam een Jamaicaan langs, die ‘No Woman, No Cry’ van Bob Marley zong en op zijn gitaar dit nummer speelde. De jongste lachte van oor tot oor en ik kreeg tranen in mijn ogen. Wat een fantastische dag. Later zijn we op de foto gegaan. We hebben ook bij iemand van het hotel die bij TUI werkt verschillende excursies geboekt.

Black River en de watervallen YS Falls 

De dag van de excursie werden we vroeg opgehaald bij het hotel. Het busje kwam aan en de gids riep onze naam. De gids was een geweldige vrouw en maakten veel grapjes en wist veel over Jamaica. We gingen eerst naar het natuurpark met de watervallen en dit was ongeveer 2 uur rijden. Tijdens de busrit hadden we allebei 1 kind zodat we de taken konden verdelen. De oudste was helemaal onder de indruk en keek vooral rond.

Tussendoor sliep ze wat, net als de jongste. We hadden voor tijdens de rit voeding en gekookt water meegenomen zodat we een flesje konden maken. Dit was nog wel een uitdaging met die hobbelige wegen in Jamaica. Verschonen deden we ook in de bus zelf. Toen we daar aankwamen gingen we met een tractor naar boven. We spraken op een plek af en mochten onze gang gaan. Wij zijn gaan klimmen naar de waterval en daarna het natuurwater ingegaan. Daarna zijn we naar het zwembad gegaan.

Later moesten we terug en gingen we door met de excursie wat eten. We kregen bij een local rijst, kip en groente. Daarna zijn we naar de Black River gegaan. We gingen op een boot de rivier over. We zagen krokodillen. Hoe gaaf! We zijn later teruggekeerd naar de bus om terug naar het hotel te gaan.

Hotel

De dagen dat we niet op excursie gingen, zaten we bij het hotel. We hadden hele lieve dames die ons serveerde. De meiden waren dol op ze. Wij hadden all inclusive en konden eten en drinken wat we wilden.

Waterval Duns River Falls en huis Bob Marley

We moesten vroeg in de ochtend klaar staan om op naar excursie te gaan. We werden bij het hotel opgehaald. Met het busje gingen we eerst andere mensen ophalen bij hun hotel, daarna reden we door naar een winkeltje waar je spullen kon kopen. Wij kochten een beker en waterschoenen. Daarna door naar de watervallen. We moesten een eindje lopen en eenmaal beneden kon je bij het strand naar boven klimmen door de waterval heen. Wij zijn niet naar boven geklommen maar hebben bij de waterval gezeten. Daarna gingen we eten bij een local. Hier hebben we rijst, kip en rauwkost gegeten. Daarna gingen we hoog in de bergen en zag je het prachtige landschap van Jamaica.

Toen we aankwamen bij het huis van Bob Marley zijn we eerst naar een winkel geweest van een local en daar kon je pure wiet ruiken en kopen. Wiet gebruiken is legaal in Jamaica. We gingen naar het huis van Bob Marley. We moesten wat trappen omhoog en eenmaal boven stond er een bar waar we wat konden drinken en foto’s maken.

De gids van het huis van Bob Marley kwam en we gingen eerst kijken bij het huis van de grootouders van Bob. Je zag foto’s van zijn familie en het huis waarin ze leefden. Daarna gingen we naar een ruimte waar alle gouden platen hingen van Bob. We kregen een optreden met alle liedjes van Bob Marley. Toen gingen we naar boven lopen op de berg en zag je rechts waar de grootouders van Bob liggen te rusten. Eenmaal boven zagen we het huis van Bob en de steen waar hij zat.

We zijn ook bij een kerkje geweest want Bob was gelovig in het christendom. Er was nog een kerkje waar Bob en zijn broer rusten. Eenmaal gingen we terug naar het hotel. De busreis terug duurde 3,5 uur.

Flesvoeding

We kwamen erachter dat we te weinig flesvoeding mee hadden. Wij hebben gevraagd in het hotel waar we flesvoeding konden kopen. Sommige mensen wisten niet dat het werd verkocht, wij zijn met de taxi naar de supermarkt geweest en daar zagen we flesvoeding. De flesvoeding wordt geïmporteerd vanuit Amerika. Flesvoeding kost daar 100 dollar. Omgerekend naar euro ongeveer 85 a 90 euro!

Terugvlucht

De dag was aangebroken dat onze vakantie erop zat. We werden opgehaald met een bus naar de airport Sangster. Eenmaal halverwege de busrit moesten we stoppen omdat er problemen waren met de bus. We zaten later in een andere bus door naar het hotel.

Op de airport moesten we inchecken en door de beveiliging. De airport was heel mooi. Je zag overal Bob Marley. Onze vlucht had vertraging dus we moesten even wachten. We kregen een tegoedbon van TUI om wat te eten. We zijn even wat gaan eten en eenmaal was de tijd gevlogen dat we het vliegtuig in mochten. 18:20 ging de vlucht. We vlogen eerst naar Cancun Mexico, andere mensen ophalen en daarna door naar Nederland. Onze vlucht was een nachtvlucht. Wij hebben vooral geslapen.

Op Schiphol zijn we de koffers gaan halen en richting de auto naar huis. De vakantiebestemming was fantastisch en kindvriendelijk. Wij en de kinderen hebben enorm genoten. Ook al was het wel druk met de kinderen omdat je rekening houdt met slaapjes en er is een ander ritme dan thuis, maar al met al echt de moeite waard. Deze herinnering pakt niemand ons meer af.

Tips voor een verre reis met kinderen

  • Neem iets mee waar je kind aan gehecht is zodat je kind geen heimwee krijgt
  • We hadden een deken mee van thuis voor in het vliegtuig omdat het in het vliegtuig nog wel eens koud kan zijn, en ook is het fijn tijdens het slapen om een dekentje te hebben met hun eigen geur
  • Neem genoeg eten mee tijdens de vlucht, neem veel favoriete snacks mee 
  • Krijgt je kind flesvoeding, neem dan genoeg flesvoeding mee. Niet in alle landen kun je hier makkelijk aankomen of het is heel duur!
  • Neem een buggy mee waarin je kind kan liggen/slapen tijdens het wandelen of eten
  • Ga je naar een land waar het heel warm is? Dan kan een draagzak wat warm zijn, kies dan voor een luchtige kinderwagen of buggy
  • Probeer te genieten van deze ervaring, kinderen merken het als je stress hebt

Twijfel je of je een verre reis wilt maken met het gezin? Wij zeggen doen want ze zijn maar 1x zo klein en de prachtige cultuur/omgeving is fantastisch!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)