Paniekaanvallen, rusteloosheid en geïrriteerdheid postpartum

Alles in je lichaam verandert tijdens de zwangerschap en na de geboorte van je kindje. Zo kun je van de meest geduldige vrouw ooit, ineens ontplooien tot een vrouw die snel geïrriteerd raakt en last heeft van paniekaanvallen. Als moeder wil je alleen het allerbeste voor je kindje. Als andere mensen dan andere bedoelingen hebben of het niet eens zijn met jouw manier van opvoeden, kan dit voor flink wat geïrriteerdheid zorgen.

Postpartum en je relatie

Naast dat je baby nu veel aandacht vergt, geldt dit ook voor je relatie. Wat je hiervoor misschien helemaal niet ervaarde, waar je voor je zwangerschap misschien helemaal niet tegenaan liep, kan nu een serieus probleem of irritatie punt zijn. Je ziet je leven ineens door een andere bril, je principes en belangen zijn veranderd. Er is minder tijd voor elkaar en je moet je aandacht zien te verdelen. Je moet op een andere manier leren samenwerken met je partner. Opnieuw dat gouden team zien te vormen. En dat is niet altijd zo vanzelfsprekend. Kleine dingen kunnen snel gaan irriteren of als te veel aanvoelen. Het is belangrijk hier goed over te communiceren. Want zonder communicatie weet je partner niet hoe jij je voelt en kan de irritatie nog hoger oplopen.

Rusteloosheid

Naast het sneller geïrriteerd zijn, komt ook rusteloosheid vaak voor tijdens het postpartum herstel. Jouw kindje staat op nummer 1 en alles daaromheen moet wijken. Je bent constant aan het zorgen, je bent oplettend en dit geeft jezelf als moeder weinig rust, waardoor je rusteloosheid kan ervaren. Veel vrouwen ervaren deze klacht na de geboorte. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, probeer toch je rust te pakken. Bijvoorbeeld als je kleintje slaapt, een schoon huis is niet het allerbelangrijkst. Wees eerlijk en praat erover. Vraag om hulp als je dat nodig hebt en blijf dichtbij jezelf.

Hét ultieme postpartum herstelprogramma

Download nu

Paniekaanvallen

Waar nog redelijk een taboe op heerst, maar toch vaak voorkomt tijdens het postpartum herstel, zijn paniekaanvallen. Opeens word je overspoeld met angst en paniek die je geest en lichaam beheersen, wat zich kan uiten in paniekaanvallen. Als je je herkent in deze redelijk overheersende angsten, dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Voor jou, voor je baby en voor je eventuele partner. Hoe sneller je dat doet, hoe makkelijker het is om die gedachten weer uit je hoofd te krijgen. Hoe langer je ermee rondloopt, hoe meer je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Praat erover met vrienden of familie. Ga naar je huisarts en vraag hem of haar om raad. Soms helpt het al enorm om er anoniem over te praten in online groepen. Zoek de hulp die je nodig hebt, het is niets om je voor te schamen.

Ervaring met postpartum anxiety

“Postpartum anxiety.. Je ziet het niet. Het is onzichtbaar voor het blote oog. We dragen het niet op onze shirts naast het “mama” symbool. We vertellen het niet aan mensen, omdat we niet iets uit willen leggen wat we zelf niet eens begrijpen.

Maar het is er, op ieder moment van de dag. Wanneer we avondeten aan het koken zijn en tegelijkertijd ook liedjes aan het zingen zijn tegen de baby. Wanneer we lunchtrommels maken, de kinderen in bed stoppen, verstoppertje spelen en aan het knutselen zijn. Het is er altijd.

Het moment waarop niemand kijkt, dat is het moment waarop we breken. Wanneer we alleen in de auto zitten, onder de douche stappen voor de eerste keer die week of wanneer het stil is in huis, de kinderen slapen en wij eigenlijk ook moeten slapen. Dat is wanneer we breken.

Het is stil tegen de wereld om ons heen, maar het is luid en duidelijk aanwezig in ons hoofd. We weten dat onze gedachten onredelijk zijn, maar ze zijn er en we kunnen ze niet tegenhouden. We lachen en doen alsof we oké zijn. Want hoe leg je aan iemand uit dat je gisteravond er zeker van was dat je kind van je afgenomen werd, terwijl ze veilig in jouw armen lag.

Het ding aan postpartum anxiety dat het zo onbegrijpelijk maakt, is dat het niet zichtbaar is voor jou – maar het is heel echt voor ons.”

– @terriannmichelle

Merk jij dat je (veel) last hebt van geïrriteerdheid, rusteloosheid en/of paniekaanvallen na de bevalling? Doe dan onze zelftest in de Back To You-app/boek en kom erachter wat je ertegen kan doen en/of je misschien verdere medische hulp nodig hebt.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)