Romannelijk ‘Het hoort er allemaal bij’

Romannelijk 'Het hoort er allemaal bij'

De afgelopen dagen heb ik mij vermaakt met het boek ‘Het hoort er allemaal bij’ van Italiaans schrijver Fabio Volo, ik kreeg de tip van een collega, dat ik dit boek als jonge vader moet hebben gelezen!

Bij het lezen van de achterkant begint het al veelbelovend, in caps Lock en dikke vette letters: EEN ROMAN VOOR IEDEREEN DIE WIL BEGRIJPEN WAAROM JONGE VADERS HET ZO MOEILIJK HEBBEN. “En bedankt collega!” dacht ik… Heb ik mij op mijn werk dan zo negatief uitgelaten over mijn vaderschap dat ik dit boek in mijn handen kreeg gedrukt?

Bij de titel en het lezen van de introductie op de achterzijde moest ik denken aan Nederlands schrijver KLUUN. Al eerder heb ik een boek mogen ontvangen tijdens de zwangerschap van mijn vriendin: ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’. En ik moet zeggen dat de manier van schrijven en mannelijke humor mij wel paste. Door de vergelijking met KLUUN had ik dus ook wel zin in een stukje mannelijke evaluatie van het vaderschap.

Een makkelijke paperback van 222 pagina’s dus geen dikke pil waar je weken over moet doen, voor mij als man/vader dus ideaal. Even ontspannen tussen de luiers door, wie wil dat nu niet! ‘Verschoon jij luiers dan?’ Ja, niet iedere vader is een hork en zit met z’n voeten omhoog en met een biertje op de bank Studio Sport te kijken, terwijl de moeder alle vuile klusjes aan het opknappen is.

Het hoort er allemaal bij gaat over een man Nicola die voor het eerst vader gaat worden en moeite heeft om de vaderrol op zich te nemen en vervolgens voor een dilemma komt te staan… “Wil ik terug naar nachtenlang doorzakken met vrienden of kies ik voor mijn gezin en alles wat dat bij komt kijken?”

Het boek begint als een soort flashback voordat je mee wordt genomen in de zoektocht naar de ware liefde van hoofdpersoon Nicola.  De eerste 5 hoofdstukken in een zoektocht naar de liefde zijn best wel uitgeschreven. Nicola die met een paar vrienden een “mannenweekend” naar Rome gaan om een concert van The Stones bij te wonen en omdat één van z’n beste vrienden net bedrogen was door z’n vriendin mochten ze er wel even tussen uit. Op het terras in Rome ontmoeten ze twee vrouwen waarvan een dame genaamd Sofia.

Uiteindelijk besluit Nicola tijdens de start van het concert er tussenuit te glippen om Sofia de liefde te verklaren, omdat zij op het punt stond Rome te verlaten en naar Bologna te reizen.. tja.. de schrijver begint dus echt bij het begin van de zoektocht.. wetende dat dit gaat eindigen in huisje boompje beestje.. en er vervolgens spanningen ontstaan in de relatie, en Nicola een keuze moet maken, of toch niet?

Ik als jonge vader ga natuurlijk mijn eigen leven ook terugspoelen en opnieuw afspelen tijdens het lezen van deze roman. Mijn eigen zoektocht naar de liefde en dan nu ook als jonge vader en als gezin. Persoonlijk vind ik het nogal negatief hoe de buitenwereld altijd praat of schrijft over mannen die vader worden. Net of dat het einde is van het leuke leven, je geen nachten meer kan doorzakken of een weekendje weg kan inplannen. En over de term “papadag” maar te zwijgen! De stempel voor vaders dat je een dagje op je kind mag passen!? Sorry hoor, maar ik ben de vader, dus hoezo oppassen? Als de moeder thuis is noemen we dat toch ook geen mamadag!

Na het lezen van deze roman heb ik mij wel de vragen gesteld:

Ben ik nog steeds verliefd JA! Verlang ik terug naar een leven zonder baby? NEE! Zak ik nog nachten lang door? JA!

‘Het hoort er allemaal bij’ is een Roman met mannelijke humor (Romannelijk 😉 ), herkenning, verbeelding maar bovenal een boek voor jonge vaders als vermaak, die achteraf doet beseffen hoe gelukkig je bent in het heden terugkijkend op je verleden. Ook leuk voor jonge moeders? Als je van mannelijke humor houdt, mannen niet begrijpt en alles niet te serieus en persoonlijk opvat is dit boek zeker een aanrader tijdens je verlof of tussen borstvoedingen en het luiers verschonen door want Het hoort er nu allemaal bij.

Wil jij ook dit Romannelijke boek lezen en/of cadeau doen? DAT KAN! Verkrijgbaar als paperback and eBook:

Lees ook: