Seks tijdens de zwangerschap

Had je voordat je zwanger was nog een bruisend seksleven?

Als je eenmaal zwanger bent, moet je er misschien niet aan denken! Of je behoort tot de zwangeren die juist een erg hoog libido heeft door de veranderende hormoonhuishouding. Seks tijdens de zwangerschap: het kan en mag gewoon. Doe vooral waar jij en je partner je prettig bij voelen. Als het even wat rustiger is tussen de lakens tijdens de zwangerschap, is dat ook niet erg. Het komt wel weer!

Als je eenmaal besloten hebt dat een baby welkom is en je de anticonceptiemiddelen achterwege laat, kan dat een boost voor je seksleven zijn. Je hoopt dat je zo snel mogelijk zwanger bent, dus het is toch wel een aantal keer per week ‘raak’. De seks kan psychisch ook heel anders voelen: deed je eerst je uiterste best om vooral niet zwanger te worden, nu wil je het tegenovergestelde: je hoopt dat de vrijpartij juist wel tot een zwangerschap leidt! Het ene stel is in een mum van tijd zwanger, terwijl andere stellen iets meer geduld moeten hebben. Als je eenmaal zwanger bent, kun en mag je onbekommerd blijven genieten van seks. Maar in de praktijk blijkt dat veel zwangeren minder zin in seks hebben. Hoe dat komt, lees je in dit artikel.

Het eerste trimester: misselijk & moe

De eerste drie maanden zijn veel zwangeren ziek, zwak en misselijk. En dat is niet zo gek! Je lijf moet wennen aan de zwangerschapshormonen en die hormonen kunnen je erg moe maken of je kunt je misselijk en ziek voelen. Niet zo gek dus dat je dan geen zin hebt in seks! Sommige vrouwen zijn bang dat seks een miskraam zou kunnen veroorzaken. Dit is niet zo. Je kunt gewoon seks hebben als je daar zin in hebt, maar voel je niet bezwaard als je hoofd daar nu niet naar staat. Praat er wel over met je partner.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Het tweede trimester: zin!

Veel vrouwen krijgen in het tweede trimester van hun zwangerschap weer meer zin in seks. De vermoeidheid en misselijkheid zijn als sneeuw voor de zon verdwenen en veel vrouwen voelen zich in deze periode een stuk fitter en energieker. Ook voelen veel zwangeren zich in deze periode erg aantrekkelijk met hun vrouwelijke vormen, maar de buik zit nog niet in de weg. Laat je vooral gaan! Trouwens, het is niet zo gek als je meer zin in hebt in seks: tijdens de zwangerschap zijn de tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed, waardoor deze makkelijker te prikkelen zijn.

Het derde trimester: dikke buik

Misschien heb je in het laatste trimester nog wel zin in seks, maar lijkt het op een mission impossible gezien de omvang van je buik. Standje missionaris is misschien lastig, maar in een andere houding (lepeltje-lepeltje, jij bovenop, zijligging, zittend) lukt het misschien wel. Je kunt natuurlijk ook seks hebben en de daad achterwege laten. Wees creatief!

Bloedverlies

Het kan zijn dat je na de seks wat bloed verliest. Hier hoef je niet meteen van te schrikken. Net als je schaamlippen en clitoris is je baarmoedermond ook beter doorbloed. Als de penis tegen de baarmoedermondstoot kan dat een beetje bloedverlies veroorzaken. Ben je toch ongerust? Neem dan contact op met je verloskundige.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)