Slapeloze nachten

Slapeloze nachten

Voor sleepless nights naar The Big Apple, the city that never sleeps? Nee hoor, niet nodig, je kunt ook gewoon zwanger worden… Want ja laten we het eens hebben over die slapeloze nachten die er bij schijnen te horen!

Bij mij zijn ze er dus momenteel om de dag, echt geweldig. Gemiddeld heb ik dan plafonddienst (*) van 03:00u – 07:00u. Dit resulteert in een uitslaapsessie tot ongeveer 11:00u waardoor de rest van mijn dag dus aanvoelt als niets waard. Van uitslapen word ik namelijk ontzettend lamlendig en voel ik me echt een nietsnut.

Wel heb ik me er bij neer gelegd dat ik ’s nachts gewoon niet meer kan slapen en probeer ik toch mijn rust te pakken. Blijf dus vooral lekker liggen. Nou is dat lekker liggen soms ook wel lastig, want ik weet soms echt niet meer hóe ik moet gaan liggen. Ik was een echte buikslaper, maar dat wordt natuurlijk een beetje lastig met zo’n dikke buik.

Slaap je ook slecht of ben je veel wakker? Ik heb een aantal tips voor je:

Bedenk een soort avondritueel waardoor je moe wordt. Doe dit iedere avond hetzelfde, zodat je lichaam eraan went en zich voorbereidt op het slaapmoment. Je zou bijvoorbeeld een uur voordat je naar bed wilt gaan de TV uit kunnen zetten en alle andere lichtgevende apparaten weg kunnen leggen (want deze hebben een negatief effect op de aanmaak van melatonine). Ga dan lekker ontspannen op de bank zitten met een kopje thee (I love YOGI tea) en doe daarna nog wat huishoudelijke klusjes zoals het inpakken van de vaatwasser of in mijn geval het uitlaten van de honden.

Laat vriendlief even je rug masseren met een lavendel-olie, naast dat de massage ontspannend is heeft de geur van lavendel ook een ontspannend effect.

Het is het beste voor je baby om op je linkerzij te liggen. Op deze manier krijgt de placenta de beste doorbloeding. Eventueel kun je een kussen tussen je benen of net iets onder je buik leggen.

Eet niet teveel voordat je gaat slapen, maar ga ook zeker niet met honger naar bed.

Als je veel bezig bent in je hoofd kan het helpen om een notitieboekje naast je bed te leggen en de dingen die je bezig houden hierin op te schrijven. Dan zijn ze in ieder geval uit je hoofd.

En last but not least: zorg dat je slaapkamer opgeruimd is!

(*) plafonddienst: wakker in bed liggen, niet kunnen slapen, staren naar het plafond (niet officieel erkend in de Van Dale)