Spinnenkop (spider naevus, naevus araneus)

Een spinnenkop (spider naevus, naevus araneus) is een algemeen voorkomende goedaardige afwijking van bloedvaatjes in de huid. Spinnenkopjes komen zowel bij kinderen als jong-volwassenen veel voor.

Hoe ziet het eruit?

De afwijking bestaat uit een centrale rode verhevenheid (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’). De roodheid is wegdrukbaar, d.w.z. dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich weer onmiddellijk. De voorkeursplek voor spinnenkopjes is het gelaat.

Wie krijgt het?

Hoewel spinnenkopjes op elke leeftijd kunnen voorkomen worden ze toch vooral bij (jonge) kinderen en jong-volwassenen gezien. Ook bij zwangeren komen ze regelmatig voor. Bij andere volwassenen is het een minder algemeen fenomeen. Soms kunnen spinnenkopjes in het kader worden gezien van interne ziekten zoals levercirrhose.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Hoe ontstaat het?

Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje van de huid. Waarom het bloedvaatje verwijdt is niet duidelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Spinnenkopjes zijn zo algemeen voorkomend en karakteristiek dat de diagnose op het blote oog gesteld kan worden.

Hoe wordt het behandeld?

Hoewel de plekjes volkomen onschuldig zijn wordt toch vaak om behandeling van de spinnenkopjes verzocht. Spontane genezing komt soms voor bij jonge kinderen en zwangeren die spinnekopjes hebben ontwikkeld. Wanneer tot behandeling wordt overgegaan zijn er twee therapiemogelijkheden. De keuze is afhankelijk van de grootte van de afwijking:

  • bij spinnenkopjes met een iets groter centraal vaatje is meestal een behandeling met de coagulator aangewezen. Er wordt dan een klein naaldje in het centrale vaatje gebracht. Vervolgens wordt door een electrische stroom op het naaldje te zetten het vaatje dichtgebrand. Voor het verwijderen van de overblijvende waaier van bloedvaatjes kan dan vervolgens een vaatlaser worden gebruikt.
  • bij heel kleine spinnenkopjes is laserbehandeling met de vaatlaser alléén een goede optie. Overigens kan coagulatie een klein littekentje in de huid achterlaten. Laserbehandeling geeft doorgaans geen littekenvorming.

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)