Sprongen in de mentale ontwikkeling

Waarom huilt mijn baby? Dat is een van de meestgestelde vragen die je kunt stellen als kersverse ouder/verzorger. Ons onderzoek naar de sprongen, dat in 1971 begon in Tanzania, heeft ertoe geleid dat we ontdekten dat alle baby’s van tijd tot tijd huiliger, hangeriger en humeuriger zijn dan normaal. Kortom, periodes waarin baby’s ontroostbaar kunnen zijn en waarin het ouders niet lukt om te achterhalen wat er mis is. 

Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat we het begin van deze lastige fase tot op bijna de week nauwkeurig kunnen voorspellen op basis van de uitgerekende datum. We zagen deze lastige fases 10 keer gebeuren in de eerste 20 levensmaanden van een baby. De 10 sprongen van Oei, ik groei!. 

Vul jouw uitgerekende datum in in onze app en ontvangen automatisch een melding wanneer de sprongetjes starten! 

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wat de sprongen precies inhouden? Bekijk de video:

Een sprong bestaat altijd uit 2 fases

1. De lastige fase

Dankzij de plotselinge verandering in de hersenen, maken de zintuigen horen, voelen, ruiken, proeven en zien een snelle groei door. Die veranderingen in de zintuigen zorgen ervoor dat het voor je baby lijkt alsof die in een andere wereld wakker wordt. En hierdoor kan die erg van streek raken. 

Er zijn drie terugkerende signalen waaraan je kunt herkennen dat de lastige fase van een sprong begonnen is, namelijk: huilerig, hangerig en humeurig. In onze app vind je per sprong nog meer signalen terug waaraan je een sprongetje bij je baby kunt herkennen. 

Door deze signalen kan het lijken alsof je baby juist achteruit gaat in ontwikkeling, maar in feite betekent dit juist vooruitgang. Je baby leert!

Een nieuwe wereld vol met nieuwe vaardigheden staat op je baby te wachten. En juist in deze nieuwe, nog vreemde, wereld heeft je baby jou nodig. 

2. De vaardigheden fase

Wanneer je baby de shock te boven is en wat meer gewend is aan de nieuwe wereld, gaat die deze, en de vaardigheden die erbij horen, verkennen.

Welke soort vaardigheden die laat zien, kiest je baby zelf. Wat gaat jouw baby ontdekken? Gaat die meer brabbelen? Ontdekt die de nieuwe mogelijkheden van z’n kleine lijfje? Of gaat die alles observeren? 

Elke sprong in de ontwikkeling brengt een enorme lijst aan vaardigheden met zich mee. In onze app kun je meer dan 400 vaardigheden van alle sprongen niet alleen afvinken, maar ook bijhouden in je dagboek. Het huilen is dus geen reden voor zorgen, het is reden voor een feestje! 

Wil je weten in welke sprong je baby zit? Gebruik dan onze sprongencalculator

De tien sprongen

Welke acht sprongen maakt je kindje in het eerste jaar? De laatst twee sprongen (in het tweede levensjaar) zijn misschien nog wel de pittigste: lees meer over deze ‘bokkensprongen’ van je baby.

Wat maakt je baby precies door?

Oei, ik groei! beschrijft de tien sprongen in de mentale ontwikkeling die iedere baby doormaakt in zijn eerste twintig levensmaanden. Onze app vertelt hoe de kijk van een baby op de wereld met iedere sprong verandert en hoe hij dit inzicht kan gebruiken om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)