Sprongen in de mentale ontwikkeling

Een sprong is een plotselinge verandering in de mentale ontwikkeling van een baby. Die gepaard gaat met de drie H’s: Huilerigheid, Hangerigheid en Humeurigheid.

Sprongen kondigen een vooruitgang aan. De in totaal tien sprongen komen bij alle gezonde kinderen op ongeveer dezelfde leeftijd voor.

Moeilijke perioden zijn het ‘visitekaartje’ van een sprong. Je baby is lastiger en moeilijker dan je gewend bent. Veel ouders maken zich zorgen. Ze vragen zich af of hun baby ziek is. Of ze ergeren zich eraan, omdat ze niet begrijpen waarom hun kind zo verveeld is.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Bij de een is een bepaalde sprong heviger dan bij de ander. Ze gaan gepaard met hersenveranderingen die een nieuw waarnemingsvermogen met zich meebrengen.

Een sprong kent twee fasen:

  1. De lastige periode: hierin is een kind huileriger en hangeriger dan je van hem gewend bent. Zijn vooruitgang kan stilstaan of zelfs een achteruitgang worden. Ouders kunnen zich zorgen gaan maken of zich eraan gaan ergeren.
  2. Een periode van nieuwe dingen ontdekken of oude dingen anders doen: het kind heeft hele nieuwe interesses en is zelfstandiger.

Je zult merken dat je baby meer last heeft van de ene sprong dan van de andere. Lees hier hoe dat kan komen.

De tien sprongen

Welke acht sprongen maakt je kindje in het eerste jaar? De laatst twee sprongen (in het tweede levensjaar) zijn misschien nog wel de pittigste: lees meer over deze ‘bokkensprongen’ van je baby.

Wat maakt je baby precies door?

Oei, ik groei! beschrijft de tien sprongen in de mentale ontwikkeling die iedere baby doormaakt in zijn eerste twintig levensmaanden. Het boek vertelt hoe een baby’s kijk op de wereld met iedere sprong verandert en hoe hij dit inzicht kan gebruiken om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, vaardigheden die hij nodig heeft voor zijn verdere ontwikkeling.

 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel