Tandenpoetsen van je kind: tips en trucs

Het eerste tandje van je kind breekt meestal door als hij tussen de 5 en 9 maanden is. Vanaf dat moment moet je al een gewoonte maken van het tandenpoetsen. In dit artikel lees je tips en trucs over het tandenpoetsen bij je kind.

In het begin hoef je maar één keer per dag je kindjes tanden te poetsen. Doe dit ’s avonds voordat hij naar bed gaat. Let er op dat hij niet daarna nog een fles krijgt, want dan heeft het poetsen weinig nut. Water kan natuurlijk geen kwaad.

Peutertandpasta

Gebruik voor het poetsen een tandenborstel en tandpasta die speciaal voor jonge kinderen zijn bedoeld. Vooral het gebruik van een speciale tandpasta (zogenaamde peutertandpasta) is belangrijk, want hierin zit minder fluoride dan in tandpasta voor volwassenen. Als een jong kind te veel fluoride binnenkrijgt, heeft dit juist negatieve gevolgen voor het lichaam en gebit. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan je kind een gewone tandpasta gebruiken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Tandvlees

Poets met kleine heen-en-weergaande bewegingen. Je kunt ook het tandvlees poetsen waar nog geen tanden zitten. Zo verwijder je niet alleen alle schadelijke restjes in de mond, maar je masseert hiermee ook licht het tandvlees wat verlichtend kan werken bij het doorkomen van tanden en kiezen.

Liedje zingen

Maak van het tanden poetsen een leuk moment met je kind. Werkt hij tegen? Probeer dan eens of hij het leuk vindt om je te helpen met poetsen. Doe het bijvoorbeeld eerst zelf, maar vertel dat hij daarna ook even mag. Als je goed hebt gepoetst en klaar bent, dan geef je hem de borstel en mag hij zelf ook even poetsen.
Er zijn ook boekjes over tandenpoetsen en liedjes die je tijdens het poetsen kunt zingen om het allemaal nog leuker en aantrekkelijker te maken.

Vingertandenborstel

Lukt het poetsen bij je kind in het begin nog niet goed? Probeer het dan eens met een vingertandenborstel (die is van een heel zacht soort plastic gemaakt) of met een nat washandje. Hoe dan ook, het tandenpoetsen bij je kind is belangrijk vanaf het doorbreken van de eerste tand!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)