Zo troost je een peuter bij pijn

Zo troost je een peuter bij pijn

Toen je uk nog een baby was, huilde hij als hij honger had, een vieze luier of als hij gewoon bij je wilde zijn. Als je dreumes of peuter huilt, is dat niet van de honger en als hij nog niet zindelijk is en hij heeft in zijn luier gepoept, dan kan hij dat nu zeggen of op een andere manier aan je duidelijk maken. Ook dreumesen en peuters kunnen hartverscheurend huilen, bijvoorbeeld als ze boos, bang of gefrustreerd zijn. Maar ook als ze pijn hebben, omdat ze gevallen zijn of zich gestoten hebben.

Hier lees je zo-verzacht-je-het-leed-tips als je peuter pijn heeft.

Je peuter heeft pijn… Krijg jij ook een knoop in je maag als je je peuter oorverdovend hoort huilen als hij met een rot smak van zijn stoeltje afvalt omdat hij er net te enthousiast op wil gaan zitten? Of wat dacht je hiervan: je peuter rent uitgelaten, maar struikelt daarbij over zijn eigen voeten. Dat is natuurlijk huilen geblazen! Dit kun jij doen om de pijn van je peuter te verzachten als je peuter huilt omdat hij gevallen is:

  • Rustig blijven
    Het is heel belangrijk dat je zelf rustig blijft. Bekijk allereerst of je iets kan zien aan je kind. Heeft hij een schaafwond, verzorg deze dan (kijk bij de Eerste hulp bij Vallen). Als jij in paniek raakt, dan heeft dat een averechtse werking op je kind. In plaats van te kalmeren, zal hij alleen maar meer overstuur raken.
  • Troosten en afleiden
    Pak je peuter lekker vast, geef hem een stevige knuffel en breng zijn gevoel onder woorden. Zeg dat je begrijpt dat hij pijn heeft en laat je peuter uithuilen. Verdriet is een emotie, dat net als een lachbui bij het leven hoort. De oude truc kusje-erop-over helpt bij veel peuters. Een koekje of snoepje op de zere plek doet vaak ook wonderen. Waarom? Omdat je je peuter afleidt. Nog een goede afleidingsmanoeuvre is dat je er een spel van maakt. Jij plakt een pleister op de knie van je peuter en hij mag beer of pop verplegen. Uiteraard wordt zijn speelkameraadje ook van een pleister, verband of wonderzalf voorzien.
  • Verkoeling bieden
    Verkoeling is altijd fijn bij een wond die niet open is.

Peuters spelen met pijn

Dat je lichaam stuk kan gaan, is voor een kindje een enge ontdekking. Juist daarom merk je dat dreumesen vaak niets of niemand in de buurt willen hebben van hun wondje. Het opdoen van een gel of pleister wil dan ook wel eens niet zo makkelijk gaan… Speel eens met pleisters en een gel als er niets aan de hand is. Zo leert je peuter kennis te maken met de gel en de pleister en is hij er niet meer zo bang voor als er echt iets gebeurt en je peuter echt pijn heeft.

Tips: