Uiteten met je kind – zo houd je het leuk

Je wordt uitgenodigd voor een etentje bij familie of vrienden of je gaat lekker naar een restaurant. En je kind gaat mee. Wie denkt dat je niet uiteten kunt met een klein kind, heeft het mis. Wat voorbereiding is wel handig. Hoe maak je het voor het hele gezin een leuk uitje? Lees verder voor onze tips!

Maak van elk etentje met je kind een succes

Voor je kind is het misschien even vreemd, ergens anders eten. Voorbereiding is het halve werk. Ga je bij familie of vrienden eten, informeer van te voren of ze een kinderstoel hebben die je kan gebruiken. Hebben ze die niet, neem die dan je eigen (draagbare)kinderstoel mee. In een restaurant hebben ze vaak wel kinderstoelen, maar ben je hier niet zeker van, neem dan even contact op met het restaurant om er zeker van te zijn dat er een kinderstoel aanwezig is. Neem voor je kindje eventueel zijn eigen bestek, fles of tuitbeker mee. Je kindje heeft dan iets eigens, iets vertrouwds bij zich, en zal daardoor gemakkelijker eten.

Bereid jezelf en je kind voor

Als je kleintje nog zijn eigen eten krijgt, kun je hem gemakkelijk op andere tijden laten eten dan dat jij doet. Je geeft hem om vijf uur zijn eten, en kunt met je vrienden om half zeven eten. Dat verandert als je peuter met de pot mee eet. Vraag je vrienden of ze op de voor jou gebruikelijke tijd het eten klaar willen hebben. Ze zullen daar begrip voor hebben. En reserveer in het restaurant een tijd waarop je normaal thuis ook eet. Want huilende kinderen die honger hebben, maar nog niet kunnen eten omdat het eten nog niet klaar is, daar wordt niemand vrolijk van!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Natuurlijk neem je wat speelgoed voor je kind mee. Twee uur aan tafel zitten wachten tot papa en mama klaar zijn, is voor de meeste kinderen niet haalbaar!

Tips:

 • Neem de buggy of kinderwagen mee naar het restaurant. Als je kind moe wordt, zet je deze in de slaapstand en kan hij hierin slapen.
 • Kies voor een kindvriendelijk restaurant. Als je kind meer lol heeft, kun jij meer genieten en is het uit eten gaan voor iedereen leuk! Vaak hebben ze daar ook speelgoed of een speelplek waar kinderen zich kunnen vermaken terwijl jij rustig kunt eten.
 • Neem een eigen tuitbeker of rietjesbeker mee als je kindje nog niet uit een gewone beker kan drinken.
 • Hebben ze waar je naartoe gaat geen speelgoed? Neem dan wat speelgoed mee, bijvoorbeeld kleine autootjes, kleurpotloden en papier of blokjes. Leest je kind graag? Neem een boek mee. Probeer geen speelgoed mee te nemen dat veel (luide) geluiden maakt.
 • Bereid je kind van te voren voor. Leg uit dat jullie ergens anders gaan eten, zodat hij weet waar hij aan toe is.
 • Zijn je kinderen nog klein: neem een slabber mee!
 • Als je naar een restaurant gaat: check van te voren het (kinder)menu. Zo kan je thuis al iets samen met je kind uitzoeken wat hij lekker vindt en voorkom je teleurstelling dat er niets is wat hij lekker vindt.
 • Als je kindje nog klein is, neem dan zijn eigen hapje of fles mee. Dit is in het restaurant op te warmen. Geef je nog borstvoeding, vraag dan eventueel of er een plek is waar je rustig kunt voeden.
 • Neem extra kleding mee. Een slabber is handig, maar er gaan nog wel eens bekers drinken om.
 • Blijf rustig. Gaat er iets mis of gedraagt je kindje zich vervelend? Ga even een stukje samen lopen zodat je uit de situatie gaat.
 • Blijf niet te lang. Kinderen hebben een korte spanningsboog en uren tafelen houden ze niet vol.

Uiteten gaan met de kind is hartstikke gezellig, met onze tips maak je er een geslaagd etentje van!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)