Uitvouwboekjes van Dick Bruna

Uitvouwboekjes van Dick Bruna

Heel apart aan deze boeken is dat je ze helemaal open kunt klappen, tot een lange strook stevig karton. Niks geen gebonden rug, maar een uitvouwbaar geheel dus! Dit maakt deze boeken automatisch meer speelgoed dan andere boeken.

Je kunt deze boekjes namelijk niet alleen lezen, maar ook gebruiken als ‘kiekeboe’, of als kruiplat, zoals mijn dochter nu doet. Eerst vouwt ze het boek helemaal uit, dan legt ze hem neer en gaat ze er overheen kruipen. Plaatje voor plaatje staat ze even stil om te kijken. Ze ‘leest’ het boek op haar eigen manier en vanuit een ander perspectief. Saar is daar absoluut niet uniek in hoor, alle kinderen ‘lezen’ boeken vaak op hun eigen manier. Dat is juist heel goed. Gun ze die tijd en hun eigen manier. Door met hun eigen manier van lezen te mogen spelen stimuleer je het leesgenot en stimuleer je hun ruimtelijke ontwikkeling doordat ze met perspectieven mogen spelen. Deze boeken lenen zich uitstekend om juist met deze vorm van ruimtelijk inzicht te spelen.

Kenmerken

  • Ook voelbaar voor de iets getrainde hand: de lijn waarmee de dieren zijn getekend is glimmend (visuele prikkel) en voelbaar (sensitieve prikkel) voor een iets getrainde hand vanaf een maand of negen. Je zult merken dat je uk af en toe heel voorzichtig met een vingertje er langs zal gaan voelend aan de randjes.
  • Tekeningen zoals we van Dick Bruna gewend zijn: kleurrijk, simpel (en dus goed!) en krachtig.
  • Per uitvouwboekje een onderwerp

Dag, ik ben nijntje

Op iedere linkerpagina zie je een vergroot detail van het gezicht dat je op de rechterpagina in het geheel ziet. Je uk zal hier optimaal van genieten als hij ongeveer een jaar is. Echter, lang daarvoor geniet hij al van het boek als geheel. Dag, ik ben nijntje (zonder hoofdletters!) speelt ook in op emoties en dagelijkse situaties zoals het slapen gaan en verdrietig zijn.
ISBN 978 90 5647 340 2

Ik ben een olifant

In dit boek maakt je uk kennis met allerlei jungle en boerderijdieren. Bij elk plaatje staat een eenregelige tekst, die soms iets vertelt over dat wat het dier aan het doen is, en soms over het geluid wat een bepaald dier maakt.
ISBN 978 90 5647 349 5

Wil jij meer weten over de boekjes van Dick Bruna? Kijk dan op www.nijntje.nl. Ook voor leuke kleurplaten, liedjes, verhalen en spelletjes.