Op vakantie tijdens de zwangerschap

Wat is er nou fijner dan op vakantie gaan? De boel de boel laten en even helemaal niks moeten. Tijdens een vakantie kom je tot rust en dat is fijn en al helemaal als je zwanger bent. Plan hoe dan ook een vakantie tijdens je zwangerschap!

Toch is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden als je op vakantie gaat tijdens je zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld niet tot aan je uitgerekende datum vliegen en op vakantie naar de tropen is niet zonder risico’s. Ga niet op duikvakantie als je zwanger bent. Duiken kan namelijk schadelijk zijn voor je buikbaby.

Vliegen

In principe mag je tijdens je zwangerschap gewoon vliegen. Er is geen medische reden om het niet te doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen willen geen zwangere vrouwen meer aan boord vanaf de 36ste week. Dit omdat ze bang zijn om een tussenlanding te moeten maken als de bevalling begint. Als je een vliegreis boekt, is het altijd verstandig om te melden dat je zwanger bent. Vraag bij de vliegtuigmaatschappij wat hun regels zijn wat betreft vliegen tijdens de zwangerschap (dit verschilt per maatschappij). Soms is een zwangerschapsverklaring nodig waar de uitgerekende datum op staat. Een verloskundige kan je deze verklaring geven.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Naar de tropen

Als je zwanger bent, is het verstandig om rekening te houden met de plaats van bestemming. Een reisje naar de tropen bijvoorbeeld is niet zonder risico’s. Tijdens de zwangerschap is je afweer namelijk verminderd en in de tropen is de kans groter dat je diarree of hoge koorts krijgt, wat niet goed is voor je buikbaby en zelfs een vroeggeboorte kan veroorzaken. Vaak heb je, als je naar de tropen gaat, vaccinaties nodig. Vaccinaties worden tijdens de zwangerschap liever niet gegeven. Als je toch naar de tropen gaat tijdens je zwangerschap, informeer dan vooraf goed of er een groot ziekenhuis in de buurt is waar je zo nodig goede medische zorg kunt krijgen. Overleg ook met je verloskundige en huisarts over eventuele (antimalaria) medicatie en vaccinaties.

Duikvakantie

Nog even een sportieve duikvakantie voordat de baby er is, is niet aan te raden. Duiken wordt tijdens de hele zwangerschap afgeraden. Zwangeren hebben extra risicofactoren als ze duiken die kunnen leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby, of het breken van de vliezen. Neem dus geen enkel risico en boek die duikvakantie pas als je baby geboren is.

Autoreis

Gaan jullie met de auto op vakantie, hou dan rekening met het volgende:

  • Las voldoende stops in zodat je even je benen kunt strekken. Tijdens de zwangerschap loop je een verhoogd risico op trombose, daarom is het zo belangrijk dat je zo nu en dan even beweegt.
  • Als je dikke buik nog niet echt in de weg zit, kun je prima zelf rijden. Maar het is ook wel prettig als je reispartner rijdt zodat jij even kunt rusten en ontspannen.
  • Zet de passagiersstoel in de slaapstand zodat je bekken en onderrug minder belast worden. Zit de autogordel in de weg nu je buik dikker is? Doe hem toch om, veiligheid boven alles!

Algemene reis- en vakantietips

  • Let in andere landen altijd goed op de hygiëne. Tijdens je zwangerschap werkt je afweer minder goed waardoor je eerder diarree (met uitdroging als gevolg) kunt krijgen.
  • Check vooraf hoe de medische voorzieningen zijn geregeld in het land van bestemming.
  • Neem je zwangerschapskaart mee op vakantie. Op deze kaart staan belangrijke gegevens over je zwangerschap, medische gegevens als bloedgroep en telefoonnummer van de verloskundige staan.
  • Kijk in de polis van je reisverzekering of reizen tijdens de zwangerschap is opgenomen.
  • Lees ook ‘Kamperen tijdens de zwangerschap

Met bovenstaande tips kun je tijdens je zwangerschap onbekommerd van je vakantie genieten!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)