Leer je baby of peuter vallen en bewegen

Je moet er niet aan denken dat je baby of peuter van de trap valt!

Maar wist je dat je baby of peuter ook leert van het vallen (en dan niet van de trap of de commode natuurlijk!)? Vallen hoort bij de gezonde motorische ontwikkeling van je baby of peuter. Als je baby of peuter valt, leert hij zichzelf ook op te vangen. Door je kind al van jongs af aan gezond te laten bewegen, wordt hij minder bang om te vallen en leert je baby of peuter ‘beter’ te vallen.

Je kunt je baby of peuter veilig leren vallen, of eigenlijk: door je baby of peuter al van jongs af aan te laten bewegen en hem bewegingsvrijheid te geven, wordt hij minder bang om te vallen en durft hij meer. Hierdoor heeft hij minder kans op groot letsel als hij eens valt. Op sommige basisscholen wordt al actief aandacht besteed aan het ‘veilig leren vallen’. Zo leren kinderen bijvoorbeeld tijdens de gymnastiekles hoe ze zichzelf op moeten vangen als ze struikelen. Door te weten hoe je je zelf op moet vangen, wordt eventuele angst om te vallen minder, wat de kans op letsel bij een val (ook bij je baby of peuter) weer kleiner maakt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Lekker bewegen

Jouw baby of peuter gaat waarschijnlijk nog niet naar de basisschool, dus die vallessen zijn nog toekomstmuziek. Wel kun je beweegspelletjes met je kind doen waardoor hij al van jongs af aan zelfvertrouwen krijgt in zijn lijfje. Daarnaast is lekker bewegen hartstikke leuk en gezond voor je baby of peuter! Laat je inspireren door deze beweegtips!

Baby:

  • Laat je baby al van jongs af aan op zijn buik liggen. Zo ‘ziet’ hij de wereld vanuit een ander perspectief en bovendien ontwikkelt hij zo zijn rug. Vanuit de buikligging kan hij ook in andere houdingen komen. Daag je kleintje uit door een interessant speeltje recht voor hem neer te leggen.
  • Misschien ben je tijdens de kraamperiode overspoeld met de leukste babyspeeltjes. Leg deze liever niet allemaal tegelijk in de box. Je baby heeft beweegruimte nodig!
  • Zorg dat het speelkleed niet weg kan glijden als je baby beweegt.
  • Een mobile in de box kan je baby stimuleren om te gaan grijpen.
  • Leg je baby ook eens in zijligging en wissel hierbij af met links en rechts. Als je baby terugrolt, kun je een opgerolde doek of een voedingskussen achter zijn ruggetje leggen.
  • Merk je dat je baby wilt gaan kruipen? Geef hem hier dan ook de gelegenheid voor. Haal hem zo nu en dan uit de box zodat hij op ontdekkingstocht kan.
  • Je kunt je uk uitdagen door hem onder stoelen door te laten kruipen of een klein tentje op te zetten. Hier kan hij in en uit kruipen. Je kunt ook zelf een tentje maken met lakens en dekens.
  • Laat je baby (als het niet te koud is) lekker op blote voetjes rondkruipen of trek hem antislipsokjes aan om grip te houden. Trek je kind liever geen schoentjes of slofjes met een harde zool aan, deze zijn minder flexibel en belemmert de ontwikkeling van de voetjes.
  • Trek je uk soepele kleding aan. Die tuinbroek van spijkerstof is heel leuk, maar een joggingbroekje of luierpakje beweegt een stuk fijner en makkelijker!

Dreumes & peuter:

  • Begeleid je dreumes als hij wil klimmen of klauteren. Laat hem zo veel mogelijk zelf doen en grijp niet te snel in. Hier leert hij van!
  • Vallen is niet altijd erg. Je kind leert er ook van en krijgt zelfvertrouwen in zijn lichaam dat hij een val op kan vangen. Uiteraard bedoelen we hier niet van een commode afvallen, maar bijvoorbeeld als hij zijn evenwicht verliest achter zijn loopkarretje en op de grond valt.
  • Doet je dreumes looppogingen achter een loopwagentje? Haal deze dan eens weg, dat kan je kind stimuleren om los te gaan lopen.
  • Als je dreumes eenmaal kan lopen, geef hem dan elke dag de gelegenheid om zijn energie kwijt te kunnen. Ga naar de kinderboerderij, het bos of de speeltuin. Regent het? Dan kun je ook thuis spelletjes doen waar je kind lekker bij beweegt (dansen, tent bouwen, etc).
  • Als je merkt dat je kind het leuk vindt om zelf van de glijbaan te gaan of in een klimrek te klimmen, geef hem dan de ruimte.
  • Als je peuter kan en wil traplopen, laat hem dan. Natuurlijk loop je wel vlak achter hem en begeleid je hem. De verleiding is misschien groot om hem op te pakken en naar boven te tillen, omdat dat sneller is, maar geef je kind de ruimte om dit te leren.

Laat je kind niet altijd in de wandelwagen zitten. Gaan jullie (lopend) naar de supermarkt? Laat je uk de heenweg dan lopen. Neem de buggy wel mee, daar kan hij dan in zitten als hij moe wordt.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)