Kind: pas op met giftige stoffen

Het blik terpentine ziet eruit als een blik limonade, de pijnstiller als een snoepje, net als de giftige besjes in de tuin. Allemaal giftige en gevaarlijke stoffen.

Als je een kind hebt is het erg belangrijk om op te passen met giftige stoffen!

In je huis en in de omgeving zijn volop aantrekkelijke dingen te vinden die een kind graag in zijn mond wil stoppen, maar die erg gevaarlijk zijn. Denk aan de meeste soorten schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, medicijnen en toiletartikelen, maar ook aan sigaretten, planten en vitaminepillen.

Gif informatie

Om te weten wat in je huis giftig is, is het aan te raden om een gifwijzer te hebben. Hang deze op een makkelijk en snel te raadplegen plek in huis. Of een product wel of niet giftig is, kun je natuurlijk ook altijd navragen bij bijvoorbeeld het tuincentrum, de apotheek of de fabrikant. Bovendien staat er vaak al veel nuttige informatie op het etiket van een giftige stof. Niet alleen wordt er gewezen op de gevaren, er staan ook instructies op voor EHBO.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Voorkomen

Je kunt het risico op vergiftiging van je kind uiteraard verlagen door bepaalde maatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je dingen als schoonmaakmiddelen en medicijnen op een veilige plek opbergt. Gebruik bijvoorbeeld een kindveilige sluiting op de kast of berg het op een hoge plek op waar je kind niet bij kan. Ook niet als hij op een krukje klimt… kinderen zijn erg inventief! Bewaar alles ook altijd in de originele verpakking. Zo kun je bij een ongeluk snel het etiket of de bijsluiter raadplegen. Sluit flessen altijd direct na gebruik goed af en berg ze op. Giftige planten kun je beter niet in huis halen of in de tuin laten staan. Een blaadje of bloempje is snel geplukt en in de mond gepropt.

Wat te doen bij vergiftiging?

Als je vermoedt dat je kind een stof heeft binnengekregen die schadelijk is, controleer dan direct of je nog iets in zijn mond ziet zitten en of zijn adem afwijkend ruikt. Kijk ook of je kind last heeft of krijgt van buikkramp, diarree, misselijkheid, duizeligheid of zelfs benauwdheid, bewusteloosheid en verlamming. Bel direct de huisarts bij vergiftigingsverschijnselen. Ook bij een vermoeden kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Kijk ook op de gifwijzer wat je moet doen. Je bent waarschijnlijk geneigd om je kind te laten overgeven of hem te laten drinken. Doe dit echter niet automatisch, want bij sommige vergiftigingen werkt dit juist averechts en kan het voor nog meer schade aan mond, slokdarm of longen zorgen. Is je kind buiten bewustzijn geraakt, leg hem dan op zijn zij. Als je met je vergiftigde kind naar een arts gaat, neem dan altijd het giftige middel (waar de giftige stoffen in zitten) mee en eventueel wat braaksel van je kind.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)