Wanneer verwijst een verloskundige door naar een gynaecoloog?

Soms wordt een cliënt na het eerste consult al doorverwezen, bijvoorbeeld als ze bepaalde medicijnen gebruikt. Ook kan er in het verloop van de zwangerschap doorverwezen worden of als er complicaties zijn tijdens de bevalling.

Er zijn verschillende redenen waarom een verloskundige doorverwijst naar de gynaecoloog.

  • Als de zwangere vrouw bepaalde medicijnen gebruikt. Maar ook zwangeren met een hoge bloeddruk, epilepsie of suikerziekte worden tijdens hun zwangerschap begeleidt door een gynaecoloog. Een te laag ijzergehalte (na het gebruik van ijzermedicatie) is ook een reden om door te verwijzen.
  • Als het kindje niet goed groeit.
  • Als er tijdens de 20-wekenecho blijkt dat de baby een ernstige afwijking heeft (bijvoorbeeld een hartafwijking).
  • Als de baby na 37 weken zwangerschap in stuit ligt en niet gedraaid kan worden.
  • Als een eerder kindje is geboren door middel van een keizersnede. De begeleiding van de zwangerschap is gewoon bij de verloskundige. Rond 36 weken wordt je overgedragen aan de gynaecoloog.
  • Tijdens de bevalling als er complicaties zijn, bijvoorbeeld als de baby in het vruchtwater heeft gepoept, de vliezen te lang zijn gebroken waardoor er een grotere kans op infecties is, er een verlostang of vacuümpomp nodig is om de baby geboren te laten worden of als de vrouw pijnbestrijding wil. Dit zijn redenen tijdens de bevalling om doorverwezen te worden naar een gynaecoloog.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)