Vervolg: Honden en een baby

Vervolg: Honden en een baby

Tijdens mijn zwangerschap schreef ik een blog over honden en een baby, die lees je hier. Aangezien ik twee honden heb was ik destijds erg benieuwd hoe de honden zouden reageren op onze baby en vroeg ik ook om tips. Die heb ik gekregen van jullie en bedankt daarvoor, want ik heb er zeker wat mee gedaan. In deze blog vertel ik jullie hoe mijn honden zich gedroegen bij thuiskomst met de baby.

Aangezien ik na mijn keizersnede twee dagen in het ziekenhuis moest blijven, duurde het even voordat we met de baby naar huis konden. De honden zijn in die tijd alleen geweest en mijn vriend ging even snel op en neer om ze uit te laten. Hij heeft toen het mutsje dat de baby vlak na geboorte op heeft gehad meegenomen naar huis en aan de honden gegeven, zodat ze alvast aan de geur konden wennen. Ik was vooral benieuwd (en misschien ook wel een beetje bang) naar de reactie van onze grote hond. Zij is altijd heel waaks en beschermend en moet niets van vreemde mensen hebben. Kinderen kent ze eigenlijk niet en vindt ze maar rare wezens. Ten minste, zo lijkt het als we op straat wel eens kinderen tegen komen.

Bij thuiskomst hebben we de honden eerst naar buiten laten komen, zodat ze even goed konden kennismaken voordat we het huis in gingen. De grote hond snuffelde een keer en vond het toen eigenlijk wel prima. De kleine hond vond het echter super spannend en was heel erg zenuwachtig. Hij wilde het liefst bovenop de baby springen en met haar spelen, maar ja, dat kan natuurlijk niet. Die kleine is wel drie dagen ‘overspannen’ geweest. Veel hijgen, onrustig zijn en ’s avonds blaffen, piepen en tegen de deuren krabben. Die dagen hebben we hem wat extra aandacht gegeven en hem betrokken bij het verschonen en voeden en daarna werd hij gelukkig een stuk rustiger. Inmiddels is ook hij helemaal gewend en vindt hij het helemaal prima.

Je kunt je honden natuurlijk niet voorbereiden op de komst van een baby, daarom hier nog kort wat tips als je ook honden hebt en er een kleine op komst is:

* Laat je honden goed kennis maken met je baby, laat ze even snuffelen;
* Betrek je honden bij het verschonen en voeden;
* Straf je honden niet, maar beloon ze voor hun goede gedrag;
* Geef ze af en toe iets extra’s. Dit kun je bijvoorbeeld doen nadat je je baby gevoed hebt, zodat zij dit koppelen aan een positieve situatie;
* Last but not least, ook al gaat het heel goed met je honden en je baby, laat ze nooit alleen!