Verzorging van de babyhuid

De huid van baby’s verdient wat extra aandacht. De huid van baby’s is vaak extra gevoelig. In dit artikel vind je tips voor de verzorging van de gevoelige babyhuid.

Het is belangrijk om de gevoelige huid van baby’s goed te verzorgen

De huid is het grootste orgaan van de mens en bestaat uit een aantal lagen. De buitenste laag zorgt er onder meer voor dat er geen ongewenste indringers naar binnen komen zoals bacteriën en virussen. Bij de babyhuid werkt die beschermende laag nog niet zoals die bij ons werkt. De beschermende zuurmantel is namelijk nog niet helemaal aanwezig. Daarom is het extra belangrijk de huid de kans te geven zich zo snel en goed mogelijk te ontwikkelen.

Verzorgingsproducten

De eerste maanden hoef je nog geen producten te gebruiken om de babyhuid te reinigen. Ook hoef je de haartjes nog niet met shampoo te wassen. Water is voldoende om de huid te reinigen. Bovendien geef je de huid zo optimaal de kans om zich goed te ontwikkelen. Je mag wel producten gebruiken als je dat lekker vindt ruiken. Kies dan wel voor producten die speciaal voor de babyhuid gemaakt zijn. Deze zijn veel minder agressief dan ‘normale’ zeep en shampoo. Badolie gemaakt voor baby’s heeft bovendien de eigenschap dat het de huid lekker soepel en zacht maakt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Vermijd vochtige plekken

Gebruik bij voorkeur een hydrofiele luier om je baby mee af te drogen. Deze absorbeert meer dan een normale handdoek, is zachter en dunner en daarmee beter om tussen de liezen en teentjes in te komen. Het is erg belangrijk je baby heel goed tussen alle huidplooien af te drogen. Doe je dat niet, dan zal de huid bijna zeker gaan irriteren. Je hebt dit soort irritatieplekken niet helemaal zelf in de hand. Vaak zie je dat er toch plekken zijn die vochtig worden, en niet van het badje, tijdens de dag. Als er huidirritatie optreedt dan kun je een beetje talkpoeder voor baby’s op die plekken ‘strooien’. Talkpoeder absorbeert vocht en daardoor krijgt die plek weer de kans om tot rust te komen.

Babykleren

Kies voor kleding die lekker zacht is, knip de merkjes en labeltjes allemaal weg en kijk regelmatig of er niks ‘dubbel zit’. Wist je dat wasmiddel ook de babyhuid kan irriteren? Zelfs normale wasmiddelen kunnen vrij agressief zijn voor babyhuidjes. Was dus even een paar maanden met een zacht wasmiddel, liefst hypoallergeen. Kleding van baby’s met huidproblemen veroorzaakt door een allergie, moet sowieso met een hypoallergeen wasmiddel gewassen worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)