Vis eten tijdens de zwangerschap

Vis eten tijdens de zwangerschap

Vis is heel gezond! Toch kun je bepaalde vissoorten tijdens je zwangerschap beter laten staan omdat er schadelijke stoffen voor je buikbaby in kunnen zitten. In dit artikel lees je welke vis je wel en beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap.

Eet twee keer per week vis tijdens de zwangerschap. Vooral vette vissoorten als zalm, haring en makreel zijn gezond. Houd je niet van vis? Dan kun je visoliecapsules slikken. In vette vis zitten omega-3-vetzuren en die zijn goed voor de hersenontwikkeling van je buikbaby.

Deze vissoorten kun je tijdens je zwangerschap beter laten staan:

  • Vacuümverpakte vis (zalm, paling, makreel): in verband met listeriabacterie
  • Paling uit Nederlandse rivieren. In Nederlandse rivieren kan dioxine voorkomen. Dat is schadelijk voor de ongeboren baby. Kweekpaling kun je wel gewoon eten.
  • Roofvissen als haai, zwaardvis, snoekbaars, marlijn, koningsmakreel en verse tonijn. Roofvissen bevatten kwik en dioxines. Tonijn uit blik bevat minder kwik en dioxines dan verse tonijn. Dit kun je dus wel gewoon eten, maar liever niet meer dan twee porties per week.
  • Rauwe vis