Voeding en het brein

Je hersenen schreeuwen erom: gezonde voeding

Wellicht het meest onderschat in onze westerse wereld is de rol van goede, gezonde voeding voor de hersenen. Laten we eerlijk zijn: je leest genoeg over de effecten van voeding op je postuur, hart- en vaatziektes, je energie, etc. Maar zelden lees je iets over de invloed van voeding op je hersenen. Wist je dat de invloed van voeding op je hersenen veel groter is dan op welk ander onderdeel van je lichaam ook?

Neem even een momentje en laat dit goed tot je doordringen: wat je eet bepaalt hoe goed je hersens functioneren en hoe ‘helder’ jij kan denken. Ga nu een stap verder in je denken: jouw hersenen zijn al gevormd. Die van je baby nog niet. Je baby moet dus alles leren en zijn hersenen verder ontwikkelen met de hulp van… goede voeding. Je kan het echt heel simpel zeggen: ongezonde voeding betekent een niet optimaal ontwikkelend brein, gezonde voeding betekent een goed ontwikkelend brein. De voeding die je je uk geeft is cruciaal. Zonder goede voeding geen optimale hersenontwikkeling.

Feiten liegen er niet om…

  1. In de evolutie van de mens zie je dat wij af en toe pieken maken: we kunnen in een keer meer dan daarvoor. Tijdens die periodes ontwikkelden we nieuwe inzichten, instrumenten en vaardigheden die ons de mens hebben gemaakt die we nu zijn, de homo sapiens.
    Vlak voor zo’n periode waarin we in een keer deze cruciale nieuwe vaardigheden leerden, was er altijd een verandering in onze voeding. Een concreet voorbeeld: het koken van eten. Toen wij doorkregen dat je voeding kon verwarmen en garen werden we als mensheid sterker en…. slimmer. We gingen weer een ‘stapje hoger’ in de evolutie.
  2. Recent onderzoek onder studenten laat zien dat de studenten die een lunch aten zonder kunstmatige toevoegingen, beter presteerden dan de studenten die een lunch aten waar wel kunstmatige toevoegingen in zaten. Realiseer je wel: deze resultaten waren er al toen alleen de lunch vervangen werd door een gezonde lunch. Stel je voor hoe groot de gevolgen waren geweest als alle drie de maaltijden vervangen werden!
  3. Ook al is het brein maar 2% van je gewicht, zo’n 1,4 kilo, het verbruikt 20-30% van alle calorieën die je binnenkrijgt. Zo zie je dat je brein in verhouding nog meer om voeding schreeuwt dan de rest van je lichaam.
  4. In het eerste jaar maken de hersenen van je uk een spectaculaire groei door. Het wordt drie keer zwaarder en twee keer zo groot.

Zijn we er dan als je gezonde voeding aan je kind geeft? Nee, je de hersenen van je uk hebben ook Liefde, kans op Ontwikkeling en Ervaringen nodig. Met deze vier ingrediënten samen geef je hem de beste start, de beste kansen voor het leven.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)