Voedingsmiddelen niet geschikt voor baby’s

Voedingsmiddelen niet geschikt voor baby’s

Met 4-6 maanden introduceer je de eerste hapjes bij je baby. Langzaam breidt je het menu van je baby uit en rond zijn eerste verjaardag mag hij met de pot mee-eten. Die voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor baby’s.

Er zijn een aantal producten die je baby onder de 1 jaar niet mag hebben.

Welke voedingsmiddelen en ingrediënten dat zijn, lees je hier.

Zout

Voeg geen zout toe aan het eten van je baby. Zout wordt uitgescheiden door de nieren. De nieren van baby’s werken minder goed dan die van volwassenen. Door zout toe te voegen aan babyvoeding, worden de nieren te zwaar belast. Trouwens, ook als je kind 1 jaar is, kun je beter geen zout toevoegen aan zijn eten. Dit is helemaal niet nodig.

Honing

Honing heeft een verzachtende werking. Als je baby verkouden is en veel hoest, kun je hem thee met wat honing geven. Doe dit niet voor zijn eerste verjaardag. Honing is een natuurproduct waar sporen van bacteriën in kunnen zitten. Baby’s tot 1 jaar hebben een nog niet volledig ontwikkelde darmflora, de bacteriën die in honing kunnen zitten, kunnen daarom schadelijk zijn.

Zuivelproducten

Geef je baby tot hij 1 jaar is geen zuivelproducten als melk en yoghurt. Geef tot die tijd borstvoeding of opvolgmelk. Als je baby 1 is kun je natuurlijk doorgaan met het geven van borstvoeding, maar hij mag dan ook zuivelproducten hebben.

Noten

Geef je baby geen noten. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren!

(Smeer)leverworst

(Smeer)leverworst wordt vaak gebruikt als broodbeleg. In leverworst zit vitamine A en teveel vitamine A is niet goed voor jonge kinderen. Geef je baby dus niet iedere dag (smeer)leverworst.

Nitraatrijke groenten

Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.