Vroeger en Nu

Vroeger en Nu

Na de bevalling zocht ik naar nieuwe series om te ‘bingen’. Mats werd immers in de koudste maand geboren en ik was alleen maar bezig met voeden, schoonmaken, slapen en … dat was het wel.  In de overige ‘vrije uurtjes’ kon ik lekker Netflixen. Maar de meeste series had ik al eens gezien en qua films is het aanbod ook niet echt om over naar huis te schrijven. Toen bedacht ik me dat ik series ook vanaf een ander perspectief kan bekijken. Ik was immers net moeder geworden.

En zo kwam ik uit op de Britse tv-serie ‘Call the Midwife’. In deze serie volgen we een jonge vroedvrouw die ervaring opdoet in een arme Londense buitenwijk tijdens de 50-er jaren. Omdat de serie gebaseerd is op waargebeurde verhalen en omdat ik ‘vroeger’ heel interessant vind, heb ik alle seizoenen in 1 maand bekeken.

Regelmatig viel ik van de ene verbazing in de andere. Wat was de kennis op het gebied van pasgeboren baby’s nog beperkt! En wat hebben die arme vrouwen – onze oma’s dus – veel moeten doorstaan..  Thuisbevallingen waren destijds heel normaal en een gezin bestond gemiddeld uit 5 kinderen.  Het kan nog gekker: Mijn vader maakt deel uit van een gezin van maar liefst 13 kinderen! Familiedagen pakken we daarom ook erg groots aan.

Niet heel gek dus dat onze oma’s een expert zijn in bevallen (auw..). Ook was roken een alledaags ding. Waar we nu rokende zwangeren aan de schandpaal nagelen, was het in de jaren 50 heel normaal om een sigaret op te steken, terwijl de verloskundige het hartje beluisterde en er vervolgens ook een opstak.

Flesvoeding was net bezig met een opmars en moeders zagen dit als een geschenk uit de hemel. Een vooruitgang op het gebied van emancipatie, want geen borstvoeding = vrijheid voor de moeder. Hmm. Naar mijn mening: meer tijd voor de andere koters en het huishouden.  Want werkende vrouwen waren in die tijd erg schaars. Kort daarop (begin jaren 60) volgde de grootste emancipatie-stap aller tijden; de anticonceptie pil. Eindelijk een manier om de eindeloze gezinsuitbreiding een halt toe te roepen.

Anyway; tijdens het volgen van de serie zag ik ook heel veel overeenkomsten met de tijd van nu. De liefde voor een kind. Ondanks het feit dat iedereen tegen je lijkt te zijn omdat je kind lichamelijk gehandicapt is, je een tienermoeder bent of het kind buitenechtelijk verwekt is. In welk tijdperk we ook leven;

liefde overwint alles.