Wat doet een doula?

Het is heel belangrijk dat er een klik is tussen de doula en de zwangere vrouw en haar partner. Na het intakegesprek volgen er nog minimaal twee gesprekken waarin de angsten maar ook de wensen besproken worden. Uiteindelijk wordt dit verwerkt tot een geboorteplan.

Een doula begeleidt de zwangere vrouw en haar partner tijdens de zwangerschap, bevalling en vaak ook nog daarna.

Als de bevalling begonnen is, dan wordt de doula gebeld. Soms bellen vrouwen al vanaf de allereerste wee, maar soms merken vrouwen dat ze het eigenlijk wel fijn vinden om nog even in hun eentje de aanstaande geboorte van hun baby bewust te beleven. Vanaf wanneer de doula wordt opgeroepen, blijft ze de hele tijd aanwezig en gaat ze pas weg als de baby er is. Ongeacht hoe lang de bevalling duurt! Die continue aanwezigheid zorgt ervoor dat paniek minder kans krijgt. Er is iemand die meekijkt hoe het gaat. Iemand die meebeslist wanneer de verloskundige moet worden gebeld of wanneer het verstandig is om naar het ziekenhuis te gaan.

Ook geeft de doula uitleg waarom dit stukje even wat meer pijn doet, ze masseert of stelt een ander positie voor waardoor die ontsluitingsfase goed vordert. Zo iemand is fijn voor de barende vrouw, maar zeker ook voor de partner. Beiden kunnen die steun tijdens zo’n bijzondere gebeurtenis goed gebruiken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Tijdens de bevalling maak ik mooie foto’s. Meteen na de bevalling verwerk ik mijn aantekeningen tot een mooi geboorteverhaal, waarin ik ook die foto’s verwerk. Deze breng ik in de kraamweek en dan volgt een uitgebreide nabespreking. Momenten die je haast vergeten was, komen ineens weer in beeld. Vragen die je nog had, kunnen uitgebreid worden beantwoord. Vaak vinden ouders het geboorteverslag het mooiste kraamcadeau voor hun kind!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)