Wat je bij je tweede baby anders doet…

Wat je bij je tweede baby anders doet...

Inmiddels ben ik alweer meer dan 9 maanden mama van ons mooie meisje. Elke dag vind ik het weer geweldig om haar moeder te zijn en we lachen en gieren wat af met z’n tweeën. Nu ze wat ouder wordt vind ik het enorm leuk dat je steeds meer kunt communiceren met je kindje. Ook weet ik nu zeker dat ik bij een tweede kindje een aantal dingen heel anders zou gaan doen of veel minder onzeker zou zijn over bepaalde dingen. En sommige dingen zou ik juist wel weer op dezelfde manier doen zoals ik ze nu ook heb gedaan.

Slapen

Ten eerste slapen, een van de basisbehoeften van de mens. Nou ik kan je vertellen, ik ben er de laatste 9 maanden weinig aan toe gekomen. Aangezien ik vroeger een goede slaper was als baby en kind (en nog steeds 😉 ) zag ik hier eigenlijk niet zoveel problemen in… Dan blijkt dus dat je een baby hebt die erg alert en wakker is. Als Costes slaapt, slaapt ze heel licht en wordt ze van (bijna) ieder geluid wakker. Ik denk dat ze inmiddels welgeteld zo’n 15 nachten heeft doorgeslapen. En met doorslapen bedoel ik van 00:00u – 08:00u. Dus slapen van 20:00u – 08:00u is nog lang niet in zicht. Ik benijd moeders die zeggen: “Goh, mijn kind sliep al na 2 maanden door!”. Dan tel ik in mijn hoofd tot 10 (of tot 100) en denk ik op sarcastische wijze: Fijn voor je. Ik zeg iets anders: “Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”. Helaas heb ik daar nog nooit een bruikbaar antwoord op gekregen. Ik ben nu al lang blij als Costes 8 uur achter elkaar slaapt. Als ze wakker wordt maak ik een vreugdedansje, omdat ik eindelijk weer mijn nachtrust heb! Story to be continued…

Wat zou ik hier nou anders doen bij een volgende baby?

Tjah, lastig te zeggen. Wellicht zou ik het Droomplan van Stephanie Lampe gelijk toepassen. Die heb ik bij Costes pas vanaf 6 maanden toegepast en daar deed ze het eigenlijk heel goed op. Daarnaast hoop ik dat ons volgende kindje gewoon meer op mij lijkt en daardoor ook beter zal slapen. Dan is het net zo’n slaapkop als ik… Lijkt me heerlijk 😉

Hamsteren

Ik geef toe (al denk ik dat iedereen schuldig is) ik heb teveel gekocht voordat Costes werd geboren. Dit resulteerde in dat veel dingen te groot waren toen ze werd geboren en het seizoen over was toen ze het eenmaal paste. Dus: veel kleding die ze uiteindelijk maar 1x of helemaal niet heeft gedragen. Daarnaast merk je toch echt dat de meest mooie dingen niet altijd de meest praktische dingen zijn. Als moeder ga je toch sneller voor het praktische (bah, wat klinkt dat degelijk zeg). Maar mijn mede-mommy’s begrijpen me 😉

Voeding

Hell yeah voor borstvoeding! Dus ook weer bij de tweede (en de derde :-D)

Oppas

Die heb ik nog steeds niet… Anyone? Vanaf het begin zei ik dat het me heerlijk leek om er af en toe nog met z’n tweeën op uit te gaan en zo denk ik nog steeds. Echter pakt de realiteit iets anders uit. We hebben namelijk nog geen geschikte oppas kunnen vinden. Toen Costes nog erg klein was namen we haar overal mee naar toe, ze sliep dan gewoon lekker in de wagen. Helaas is die tijd nu voorbij. Al kun je haar er erg goed bij hebben, want ze is erg lief als we haar bijvoorbeeld mee uit eten nemen. Zolang ze genoeg te bekijken heeft (vooral mensen zijn interessant) heeft ze het naar haar zin. Anyways, ik hoop dat we zo snel mogelijk een goede oppas kunnen vinden, zodat papa en mama lekker avondjes met z’n tweeën op stap kunnen.

Knuffelen

Bij een tweede zou ik tijdens de eerste paar weken meer genieten van het knuffelen en het dichtbij zijn van je kindje. Voor mijn gevoel heb ik dat te weinig gedaan, ik zag het als vanzelfsprekend. Nu weet ik dat dat niet zo is… Als je kindje ouder wordt wil ze niet meer knuffelen, ten minste, Costes niet. Ze wil ontdekken, op onderzoek uit. Kleine avonturier. Wel breekt nu de tijd aan (springt een gat in de lucht) van het kusjes en knuffels geven! Daar ga ik extra van genieten!

Co-sleepen

Costes heeft totdat ze 6 maanden was bij ons op de kamer geslapen. Dit zou ik bij een tweede ook weer doen. Ik vond het erg fijn dat ze dichtbij was en ook gaf het rust met het voeden ’s nachts. Costes haar kamer is een verdieping lager, dus anders moest ik steeds naar beneden lopen. Nu kon ik haar gemakkelijk vanuit de co-sleeper naar me toe schuiven en kostte het ’s nachts voeden me niet zoveel energie.

Wellicht als wij in een ander huis wonen en de slaapkamer op dezelfde verdieping is zou ik de kleine wel eerder op het eigen kamertje laten slapen. Wellicht heeft dat ook een gunstiger effect voor het doorslapen, wie weet…

Onzekerheid

Wat ik het allerfijnste zou vinden aan het voor de tweede keer mama worden is dat het niet je eerste keer is. Dat je al ervaring hebt en weet wat je kunt verwachten. Het is vantevoren namelijk niet te beschrijven wat je kunt verwachten, dat kun je alleen zelf ervaren. Gelukkig had ik al veel vriendinnen die moeder waren en kon ik altijd bij hen terecht voor tips of vragen. Nu is dat weer andersom en komen vriendinnen die net mama zijn bij mij voor tips en vragen, super leuk vind ik dat!

Keizersnede of natuurlijke bevalling

Aangezien Costes via een keizersnede ter wereld is gekomen krijg ik veel de vraag wat ik een volgende keer zou willen. 80% van de vrouwen die bij de eerste bevalling een keizersnede heeft gehad bevalt de tweede keer op natuurlijke wijze. Je kunt er ook zelf voor kiezen om wel weer een keizersnede te nemen, al moet je daar volgens mij wel enige druk voor uitoefenen, want artsen zijn pro natuurlijke bevalling. Ook logisch want een keizersnede is natuurlijk niet niks.

Ik vind het lastig om te beoordelen. Ik weet hoe een keizersnede is en wat de gevolgen ervan zijn. Persoonlijk vond ik het een heel prettige ervaring, omdat ik weinig klachten heb gehad en snel ben hersteld. Ik heb ook geen weeën gehad, dus kan me ook niks voorstellen bij een natuurlijke bevalling. Al heb ik natuurlijk wel alle verhalen van mijn vriendinnen gehoord. Voor deze vraag heb ik geen antwoord. Als het zover is zie ik het wel en luister ik naar mijn gevoel, want dat is het belangrijkste!

Wat je bij je tweede baby anders doet...

Wat je bij je tweede baby anders doet...

Wat je bij je tweede baby anders doet...