Week 13: Je lichaam is gewend aan zwanger zijn

Zwanger Week 13: Je lichaam is gewend aan zwanger zijn

Zwanger Week 13

Je baby is nu al 7,5 centimeter en hij weegt 23 gram. Hij is al een vrijwel compleet mensje. Aan het eind van deze week zit alles erop en eraan, al is hij natuurlijk nog veel te klein om geboren te worden. Hij heeft alle onderdelen van zijn lichaampje nu ontwikkeld en gaat de komende maanden besteden aan het groter groeien, krachtiger worden en nog eens groter groeien.

Ook zal hij de lichaamsdelen en organen die hij heeft ontwikkeld verder gaan verfijnen. In dertien weken is hij van twee losse celletjes gegroeid tot een mini-mensje en dat kun je dus terecht een enorme groeispurt noemen. Je baby groeit nu sneller dan in welke fase van de zwangerschap dan ook. Zijn hoofdje is in verhouding nog erg groot.

Doen!

  • Regel je zwangerschapsverlof. Het lijkt vroeg, maar door dit nu al te regelen maak je het jezelf, en het bedrijf waar je werkt, een stuk makkelijker. Waarschijnlijk vraagt je werkgever je om een zwangerschapsverklaring. Deze kan je verloskundige je geven.
  • Blijf gezond eten en eet niet voor twee! Je voelt je beter en krijgt misschien wat meer trek in de lekkere dingen, zoals een glaasje wijn of een paar koppen koffie. Toch is dit niet verstandig! Lees meer over eten en drinken tijdens de zwangerschap.

Van lasten naar lusten

Nog even regeert het hormoon HCG, dat verantwoordelijk is voor de kwaaltjes, over je lichaam. Toch heb je hier nu waarschijnlijk al wat minder last van. Je voelt je steeds lekkerder in je vel zitten en je lichaam is gewend aan het zwanger zijn. Veel vrouwen krijgen nu ook weer meer zin om te vrijen. Vrijen tijdens de zwangerschap is absoluut niet schadelijk voor de buikbaby.