’s Werelds kleinste luier voor baby’s van minder dan 800 gram

’s Werelds kleinste luier voor baby’s van minder dan 800 gram

Uit onderzoek en praktijk is gebleken dat een luier die goed aansluit op het lichaam van premature baby’s, ervoor zorgt dat zij minder last hebben van prikkels. De heupjes en benen van de baby kunnen comfortabel rusten en zich goed ontwikkelen. Een teveel aan prikkels kan zelfs een negatieve invloed hebben op de hersenontwikkeling. Tot nu toe was er voor de allerkleinste prematuren van minder dan 800 gram géén passend luiertje voorhanden…

Omdat er onder verpleegkundigen een grote behoefte bleek aan een nóg kleinere luier, startte Pampers – in samenwerking met NICU-verpleegkundigen* – met de ontwikkeling van de nieuwe Preemie Protection line-up. Deze luiers zijn er in drie verschillende maten, waaronder de kleinste luier ooit. Dit luiertje is drie maten kleiner dan de kleinste Pampers luiers die in de winkels liggen en wordt vlak voor Wereld Prematurendag 2017 aan Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar gesteld.

Het is een ontwikkeling waar kinderarts en neonatoloog Angelique Hoffmann-Haringsma heel blij mee is. “Prematuren zijn heel gevoelig. De transitieperiode van de baarmoeder naar de wereld brengt allerlei nieuwe prikkels met zich mee. Dit kan een negatieve invloed hebben op de hersenontwikkeling. Daarom proberen we op neonatologie afdelingen zoveel mogelijk de veilige omgeving van de baarmoeder na te bootsen. Dit doen we door de temperatuur, luchtvochtigheid, maar bijvoorbeeld ook geluid en licht af te stemmen op de behoeften van vroeggeboren kindjes. De luiers en kleding die baby’s dragen spelen hierbij een belangrijke rol. Hun gevoelige huid heeft de zachtste materialen nodig en de luier moet net als de kleding goed passen, zodat er zo min mogelijk prikkels en directe afleiding ontstaan.”

Preemie Protection luiers zijn uitsluitend bestemd voor distributie via ziekenhuizen. En Pampers heeft laten weten dat de opbrengsten van de verkoop van deze Preemie Protection producten (maten 1, 2 en 3) worden gedoneerd aan de prematurenzorg in Nederland.

* Neonatale Intensive Care Unit verpleegkundigen