Baby slaap-valkuilen

Zorg dat je niet in de volgende ‘slaap-valkuilen’ valt als je wilt dat je baby snel in dromenland is (en blijft):

Slapen en vooral het niet-slapen van de baby is een onderwerp dat veel jonge ouders bezighoudt. Je baby in slaap krijgen (en in slaap houden) heeft vaak nogal wat voeten in de aarde. In dit artikel lees je in welke ‘slaap-valkuilen’ je beter niet kunt vallen als je wil dat je baby lekker gaat slapen.


Valkuil 1: Te laat naar bed brengen

Je hebt de hele dag gewerkt en daarna vlieg je naar het kinderdagverblijf om je baby op te halen. Als jullie thuis zijn, is het direct etenstijd en daarna al snel bedtijd. De verleiding is misschien groot om je baby wat langer op te houden, zodat je nog even samen kunt spelen en van hem kunt genieten. Of je hoopt dat je kind lekker moe wordt en daardoor sneller in slaap valt. Het is niet zo’n goed idee om je kind te lang op te houden. Als kinderen oververmoeid zijn, is het juist moeilijker om in slaap te vallen. Oververmoeidheid en teveel prikkels overdag kunnen er ook voor zorgen dat je baby onrustiger slaapt en ’s nachts vaker wakker wordt. Houdt vast aan een bedtijd en bedritueel.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu


Valkuil 2: In slaap wiegen

Dommelt jouw baby ook zo lekker weg in zijn autostoel of in de kinderwagen? Dat is niet zo gek, want het gehobbel wiegt hem in slaap. Je zult de eerste ouder niet zijn die ’s avonds ten einde raad de baby in de auto zet of met de kinderwagen rondjes door de woonkamer rijdt, in de hoop dat hij dan ein-de-lijk in slaap valt. Wen je baby niet aan om alleen maar te slapen als hij heen en weer gewiegd wordt. Natuurlijk kun je je baby wiegen als hij verdrietig en overstuur is, maar maak er geen gewoonte van.


Valkuil 3: Slaaptijd versus speeltijd

Een mobile is leuk. Je baby kijkt naar de ronddraaiende figuurtjes en kleurtjes en luistert naar het muziekje. Maar een mobile boven zijn bedje kan je baby wakker houden. Overdag is het speeltijd, ’s nachts is het slaaptijd. Maak de slaapkamer donker en doe eventueel een klein nachtlampje aan.


Valkuil 4: Het bedritueel overslaan

Een pasgeboren baby heeft nog geen bedritueel bestaande uit een badje, boekje lezen en slaapliedje nodig. Maar met een paar maanden oude baby kun je dit al best doen. Een bedritueel bereidt je baby voor op het slapen gaan. Het is een overgang van de drukke dag naar de nacht. Kinderen hebben baat bij regelmaat. Lezen jullie altijd een verhaaltje voor het slapengaan? Sla dit dan niet over als het al bedtijd geweest is, of als je er zelf eigenlijk te moe voor bent.


Valkuil 5: Niet consequent zijn

Roept je peuter je nadat je hem in bed hebt gestopt? Natuurlijk is de verleiding groot om bij hem te gaan kijken en bij hem te blijven tot hij slaapt. Wees wel consequent. Hou je zoveel mogelijk vast aan het bedritueel. Bedtijd is bedtijd, hier mag je best streng in zijn.


Valkuil 6: Te snel een peuterbed

Deze valkuil is een inkoppertje: des te eerder je kind een peuterbed heeft, des te eerder kan hij ook zelf uit bed! Het is moeilijk te zeggen wanneer een kind toe is aan een peuterbed. Dit verschilt per kind. Hou er rekening mee dat een groot bed best spannend voor je kind kan zijn. Wordt er binnenkort een broertje of zusje geboren of zitten jullie midden in een verhuizing? Stel het grote bed dan even uit, er zijn al te veel veranderingen gaande in het leventje van je baby.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)