Ziekenhuisbevalling versus thuisbevalling

In Nederland mag een zwangere vrouw zelf kiezen of ze thuis of poliklinisch in het ziekenhuis bevalt. Tenzij er een medische indicatie is en ze sowieso in het ziekenhuis moet bevallen.

Een medische indicatie is bijvoorbeeld: een stuitligging, een eerdere geboorte met een keizersnede, als de baby in het vruchtwater gepoept heeft of als de vliezen te lang gebroken zijn.

Het is belangrijk om een plek te kiezen waar je je het prettigst en het veiligst voelt. Op die manier vlot de ontsluiting en beval je het best. Als je geen medische indicatie hebt, maar je wilt toch graag in het ziekenhuis bevallen, dan doe je het eerst stukje van de bevalling toch thuis. Pas als de ontsluiting vordert en de weeën krachtig en regelmatig zijn, ga je naar het ziekenhuis.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Belangrijk om rekening mee te houden is dat een gedeelte van de thuisbevallingen toch nog eindigen in het ziekenhuis. Deze kans is groter als je bevalt van je eerste kindje.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)