Zorg dat je weer op je oude gewicht komt!

Zwangerschapskwaaltje: vetkussentjes

Dat je er het liefste na de zwangerschap net zo uit wilt zien als voor de zwangerschap, is geen nieuws. Dat het ‘terug komen op je oude gewicht’ ook medisch gezien beter is voor jou en je volgende kind is wél nieuws.

Sterker nog, het aankomen of afvallen tussen zwangerschappen in heeft grootse gevolgen voor de gezondheid. Dr Jennifer Walsh and Professor Deirdre Murphy baseren hun conclusies op de gegevens van twee onderzoeken.

Ook aankomen zonder overgewicht is slecht

Zweeds onderzoek laat zien dat het aankomen van de vrouw tussen twee zwangerschappen in (vergeleken met het gewicht voor de zwangerschap) ook grootse gezondheidsgevolgen heeft bij iemand die geen overgewicht vertoont. Om het makkelijker te zeggen: ook al ben je niet dik, maar wel zwaarder dan voor de zwangerschap, heeft dit toch negatieve gevolgen voor een volgende zwangerschap.

Welke gevolgen

Uit onderzoek bij meer dan tweehonderdduizend vrouwen bleek dat het aankomen na een zwangerschap gevolgen had voor moeder en de volgende ongeboren baby. Zo bleek dat moeder meer kans maakte op zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en dat de baby’s een hoger geboortegewicht hadden bij een BMI toename van slechts een of twee punten. Bij een BMI toename van 3 punten kwamen zelfs doodgeboren baby’s vaker voor. BMI staat voor Body Mass Index, berekening vetpercentage. Bereken je BMI.

Te veel afvallen, vroeggeboorte?

Uit het tweede onderzoek blijkt dat vrouwen die veel afvielen na hun zwangerschap, meer dan 5 punten BMI, een zeer veel grotere kans hadden op een vroeggeboorte.

En nu?

Het is dus het beste voor vrouwen met een ‘normaal’ gewicht om te proberen na de zwangerschap weer op dit gewicht terug te komen. Voor vrouwen met overgewicht is het raadzaam eerst af te vallen alvorens voor de eerste keer zwanger te worden. Te veel afvallen na een zwangerschap is ook niet goed. Het beste is… een consequent gewicht. Net als kinderen ook welvaren bij consequentheid! 

Bron: nieuws bericht British Medical Journal.