Zwanger is the new black

Frontrowmum-new black

Zwanger zijn is het nieuwe zwart. Het lijkt wel hotter dan hot om zwanger te zijn tegenwoordig. Als je door je Instagram tijdlijn scrolt zie je overal fashionable foto’s van zwangere buiken met de meest perfecte achtergronden (lees: een zonovergoten tropisch eiland). Het lijkt wel een wedstrijd: wie heeft de mooiste buik en kan deze op de mooiste manier fotograferen? Ik heb destijds zelf ook wel wat pogingen gewaagd, maar deze konden toch niet helemaal tippen aan de Instagram-foto’s (al vind ik ze zelf prachtig en ben ik er blij mee 😉 ). Achteraf kun je niet genoeg foto’s hebben van je zwangere buik, want ik kan me er achteraf niets meer bij voorstellen… Dan is het toch leuk om even de foto’s te bekijken.

” Babybelly on point “

Even terug naar waar ik dit verhaal mee begon: dat zwanger worden een hype lijkt. Dikke onzin natuurlijk, want zwanger worden is geen hype. Er worden al jaren (wat zeg ik, eeuwen) iedere dag duizenden baby’s geboren. Wist je dat er per dag in Nederland alleen al 465 baby’s worden geboren?
Op dit moment zit ik in een leeftijdsfase waarin iedereen om mij heen kinderen heeft of krijgt. Super leuk, maar tegelijkertijd ook confronterend. We worden volwassen en oud. We leven niet meer alleen voor ons zelf (lees: doen en laten wat je wilt is vanaf nu afgelopen) en hebben de verantwoording voor de zorg en opvoeding van onze kleintjes. Wat overigens echt een big job is, fulltime mama zijn. Ik moet altijd lachen als mijn vriend ’s avonds thuis komt uit zijn werk en lief vraagt wat ik de hele dag heb gedaan. Meestal kom ik niet verder dan alleen de was en kijkt hij me aan of ik serieus ben. Alleen de was? Ja, alleen de was. Want tussendoor moest ik de baby voeden, verschonen, knuffelen, vermaken, in slaap wiegen en als ze eenmaal in slaap is de honden uitlaten. En oja, ergens tussendoor moet ik zelf ook nog even plassen, eten, douchen, etc. Mits daar tijd voor is natuurlijk, want het kan ook zomaar zijn dat die kleine weer wakker is en dan kan ik het vergeten 😉

Maar even terug naar het nieuwe zwart: zwanger zijn. Waar vroeger alles achter dichte deuren gebeurde en bleef wordt alles tegenwoordig massaal gedeeld. Welkom in de wereld van de social media. Vooral op Instagram zie je dat veel zwangere vrouwen foto’s plaatsen van hun zwangere buik en sommige zelfs van hun bevalling (sorry, maar je kunt ook te ver gaan). Persoonlijk vind ik dat soort foto’s echt privé en het nogal raar om dat soort foto’s te delen. Wellicht willen deze mensen taboe’s doorbreken (of mensen shockeren?!), maar van mij hoeft dat allemaal niet zo. Geloof me, na een keizersnede heb ik ook prachtige foto’s van hoe Costes ter wereld kwam met heel veel bloed en bombarie, maar die zien alleen mijn dierbaren (degene die het aankunnen dan 😉 ).