Welke factoren beïnvloeden de hersengroei in de buik?

Net zwanger, en je wil alleen maar het beste voor het levenswonder doen dat nu in je buik groeit. Het goede nieuws is dat iedere vrouw die gezond leeft eigenlijk helemaal niet veel hoeft aan te passen. Eet gezond en gevarieerd, rook en drink niet (nee, ook niet een glaasje). Alcohol en nicotine beïnvloeden de structuur en aanmaak van de hersencellen. Je kan gewoon blijven bewegen en eigenlijk gewoon blijven doen. Toch zijn er dingen die de hersengroei in de buik beïnvloeden.

Dingen die de hersenontwikkeling en hersengroei in de buik direct beïnvloeden:

1. Toxische stoffen

Werk je met toxische stoffen? Meld dan meteen dat je zwanger bent en tref maatregelen. Ieder bedrijf dat met toxische stoffen werkt, weet precies hoe je je werk aan moet passen. Maar ook kan je thuis of bij anderen te maken hebben met toxische stoffen, zoals nagellakremover met aceton, verf met terpentine, veel soorten haarverf, chemische stoffen in de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een net geverfde muur, ongediertebestrijdingsmiddelen, etc.

2. Infecties

Dit is zo mogelijk het grootste gevaar, omdat je je infecties niet aan ziet komen. Gelukkig zijn we vrijwel allemaal ingeënt tegen de infecties die schadelijk zijn voor de baby in de buik. Denk hierbij aan het rubella virus (rodehond) en het varicella virus (waterpokken), ziektes die direct het zenuwstelsel van je baby aantasten. Andere infecties en ziektes die de hersengroei van de baby aan kunnen tasten zijn toxoplasmose (ook wel bekend als de ‘kattenziekte’) en sommige SOA’s. De verloskundige test hierop en als bij een eventuele positieve uitkomst kan de SOA in het begin van de zwangerschap nog behandeld worden. Let extra op je hygiëne. Vermijd zieke collega’s, natte zoenen en was je handen extra vaak. Eet niet uit een chipsschaal waar iedereen met zijn afgelikte handen in zit en deel even geen bestek met anderen. Nu moeten we er wel bij zeggen dat de infecties die je met deze maatregelen voorkomt, ook niet heel schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling, maar toch is voorkomen altijd beter…

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

3. Rust

Rust heeft een enorme invloed op de hersenontwikkeling van een baby. Hoe rustiger deze zich kan ontwikkelen, hoe beter de hersenontwikkeling. Een baby wil in de buik in een warme, veilige haven zitten, niet over-gestimuleerd worden. Dus geen extreme stimulans door keiharde house, en ook geen extreme stimulans door alvast te gaan leren tellen (nee, dit verzinnen we niet, er bestaan echt rekenlessen voor ongeboren kinderen).

4. Foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) heeft ook invloed op de hersenontwikkeling. De hersenen en het ruggenmerg van een ongeboren baby zijn in de eerste 3 tot 4 weken van de zwangerschap in een vroeg stadium van ontwikkeling. In deze periode kunnen geboorteafwijkingen optreden. Eigenlijk zou je vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden al foliumzuur kunnen nemen. Het slikken van extra foliumzuur verkleint namelijk de kans op onder meer een baby met een open ruggetje of hersenbreuk (spleet in de schedel).

5. Omega 3-vetzuren

Gezonde voeding is natuurlijk een must. Voor de hersenen van je baby ook. De hersenen van de foetus groeien heel snel tijdens de zwangerschap. De hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit vet, waarvan omega 3-vetzuren erg belangrijk zijn. Daarom is het ook tijdens je zwangerschap al goed om er goed op te letten dat je hier voldoende van binnen krijgt.

Kortom, maak je niet te druk, eet gezond, neem extra foliumzuur, zorg voor voldoende omega 3 en let iets meer op je hygiëne.

Wist je dat de hersenen van je kindje in de eerste twee jaar meer groeien dan in welk ander jaar ook? In het eerste jaar verdubbelt het volume zelfs. Het kleine brein legt dan ook al miljarden connecties aan.

Wil je meer weten over de zwangerschap, de bevalling en meer? Neem dan een kijkje in Hét Zwangerschapshandboek.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)