Zwangerschapskwaaltjes

Over zwangerschap bestaat het romantische beeld dat je negen maanden lang lekker wordt verwend en voortdurend op een roze wolk leeft. Vergeet het maar! Je kunt nogal last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Of je last krijgt van zwangerschapskwaaltjes verschilt per vrouw en per zwangerschap.

Je kunt te maken krijgen met ongemakken waarover (bijna) niemand je iets vertelt… Je zit bijna elke dag wel een keer op je knieën voor de toiletpot. Ook in en uit bed stappen is een hele opgave. Ineens bekruipt je het gevoel dat buitenaardse wezens de controle van je lichaam hebben overgenomen. Vriendinnen, moeders, artsen, verloskundige, ze hebben allemaal verstand van zwanger zijn. Maar het leven van een zwangere vrouw gaat zeker niet alleen maar over rozen.

Zwangerschapskwaaltje: Natte broek van het lachen

Lachen en niezen, het is heel normaal. Tot je merkt dat je letterlijk in je broek plast van het lachen. Niet vreemd als je bedenkt dat er door de groei van je baby steeds minder ruimte voor je blaas overblijft. Omdat je wat meer drinkt, moet je blaas ook nog eens tot zo’n 2 liter vocht per dag verwerken. Stel je vervolgens voor dat je op je blaas een zak aardappelen van 4,5 kilo plaatst en iemand je gaat kietelen; de gevolgen laten zich raden! Ga gewoon wat vaker naar het toilet, gebruik maandverband tegen kleine lekkages en train je bekkenbodemspieren.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Zwangerschapskwaaltje: Afscheiding

Door toename van hormonen verlies je dagelijks wat vocht via je vagina. Enkele druppels kleverig wit of lichtgele vloeistof horen erbij. Reinig het regelmatig en gebruik een licht maandverband. Als de kleur of samenstelling verandert, bijvoorbeeld van geel naar groenachtig, of als er een onaangenaam luchtje aan zit, dan is het verstandig om je verloskundige of arts te raadplegen omdat het kan wijzen op een infectie.

Zwangerschapskwaaltje: Snurken, zweten en scheten

Dankzij een overvloed aan progesteron in je lichaam begin je de controle over je lichaam te verliezen, zo lijkt het althans. Je bent netjes opgevoed maar nu ontglipt je op de meest ongelegen momenten een wind, lijkt je deodorant aan een werkonderbreking te zijn begonnen, aan tafel voel je je ongemakkelijk als je in gezelschap een boertje laat, en je eventuele partner waant zich ‘s nachts in een houtzagerij in plaats van naast je in bed. Wees gerust, het hoort er allemaal bij, met dank aan de hormonen: je stofwisseling verandert, je darmen worden trager en de doorbloeding van je lichaam wijzigt. Je kunt proberen er iets aan te doen door op je eetgewoonte te letten om gasvorming te beperken.

Transpiratie kun je niet tegenhouden, je kunt hooguit de gevolgen bestrijden door je wat vaker te verschonen en je goed te wassen. Tegen het snurken kun je een zoutoplossing of neusdruppels gebruiken. In de slaapkamer een luchtbevochtiger plaatsen geeft meestal ook wel resultaat. Een kleine investering om je buren te vriend te houden!

Zwangerschapskwaaltje: Huidvlekken

Er zijn momenten waarop je verrast wordt door je eigen lichaam: ineens zijn er sproeten op je gezicht, spikkels op je armen, een snelweg over je buik, een blauwe delta van adertjes op je benen, en ga zo maar door. De vlekken en sproeten zijn het werk van hormonen die extra melamine (pigment) aanmaken. Je kunt het gerust maskeren met make-up, na de bevalling zal het meestal geleidelijk aan weer verdwijnen. Let er bij je benen op dat je ze ontspannen naast elkaar plaatst en ga niet met je benen over elkaar zitten.

Zwangerschapskwaaltje: Kwijlen

Een ander verhaal is ‘s morgens wakker worden op een kussen dat kletsnat is van het kwijlen. Tijdens de zwangerschap kan het ook gebeuren dat je last krijgt van bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen; soms zijn kleine blaartjes zichtbaar. Geen zorgen, ook dit hoort er bij, poets je tanden met een zachtere tandenborstel. Om het overmatige speeksel tegen te gaan kun je proberen wat minder zetmeelrijk voedsel te eten. Drinken van citroensap levert eveneens een actieve bijdrage aan de beperking van speekselvorming.

Zwangerschapskwaaltje: Uitbundige borsten

Je borsten lijken een eigen leven te gaan leiden en de gebruikelijke lingerie kan in de stalling tot rustiger tijden. Behalve toename van de totale omvang, groeit ook de tepelhof (de ruimte rond je tepel) uitbundig. Deze wordt donkerder van kleur en begint het aanzien van je borsten te overheersen.

Let wel goed op bij topless zonnen of als je gebruik maakt van een zonnebank. Enige tijd na de bevalling zullen borstomvang en de overmatige pigmentvorming weer afnemen, maar onder invloed van de zon (UV) kan de verkleuring van de tepelhof permanent worden.

Wees gerust: ondanks deze reeks zwangerschapskwaaltjes kan je zwangerschap een fantastische periode zijn!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)