Vruchtwaterpunctie

De vruchtwaterpunctie is een vorm van prenataal onderzoek en lijkt op een vlokkentest. Bij een vruchtwaterpunctie wordt er met een holle naald via je buikwand wat vruchtwater uit de baarmoeder opgezogen. In het vruchtwater zitten cellen van de baby en de chromosomen in die cellen worden onderzocht op afwijkingen zoals het syndroom van Down en een open ruggetje.

Een vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd als je tussen de vier en vijf maanden zwanger bent en als er een goede reden voor is. Dit is onder andere als je 36 jaar of ouder bent, als er in je familie bepaalde erfelijke afwijkingen voorkomen of als de combinatietest of de tripletest een verhoogd risico heeft aangegeven. Net als de vlokkentest geeft de vruchtwaterpunctie iets meer risico op een miskraam, maar dit is wel nog minder dan bij de vlokkentest.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)