Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging is een aandoening die je tijdens je zwangerschap kunt krijgen. De term wordt ook wel gebruikt als overkoepelende naam voor de verschillende aandoeningen die allemaal te maken hebben met een te hoge bloeddruk: zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk), eclampsie en HELLP-syndroom.

Bij zwangerschapsvergiftiging heb je last van een te hoge bloeddruk. Daarnaast heb je eiwit in je urine en vaak houd je vocht vast en heb je last van hoofdpijn en tintelende vingers. Het is belangrijk om een zwangerschapsvergiftiging op tijd te constateren en te behandelen. Dan loop je minder risico dat de aandoening zich ontwikkelt tot een ergere vorm zoals HELLP of eclampsie. Zwangerschapsvergiftiging wordt meestal behandeld met bloeddrukverlagende en kalmerende medicijnen.

Het is belangrijk dat je rust houdt. Daarnaast wordt de hartslag van je kindje goed in de gaten gehouden. Ook wordt er gecontroleerd of de placenta nog goed doorbloed is. Als de conditie van je kindje achteruit gaat of je placenta niet meer voldoende functioneert, kan het zijn dat je bevalling moet worden opgewekt. Zwangerschapsvergiftiging kan ook nog tot een paar dagen na de bevalling ontstaan.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)