
Primaire emotionele behoeftes om ‘zichzelf…
Veilig hechten: o zo belangrijk voor de hersenontwikkeling van je kindje. En daar heeft…
Je zou denken dat baby’s onze woorden als één grote brij ervaren, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Je uk kan namelijk al vanaf de geboorte die grote brij geluiden opdelen in stukjes. Jij kunt dat op een andere manier ook.
Baby’s herkennen dus ‘woordgrenzen’ in gesproken taal. Daar maken ze als het ware een soort van bouwsteentjes van. Eerder was al bekend dat het menselijk brein gericht is op het eerste en het laatste gedeelte van een woord. We onthouden vooral de eerste en de laatste lettergreep van een woord. Onderzoekers van de Universiteit in Triëst en Udine in Italië hebben dit fenomeen nu ook aangetoond bij pasgeboren baby’s.
Oudere kinderen en volwassenen kunnen dit eigenlijk op een andere manier ook: bij het lezen blijkt dat we al genoeg hebben aan de eerste en laatste letter van een woord om de zin te begrijpen. De overige letters kunnen gehusseld worden. Kijk hier maar eens naar:
Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mag wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel. (Bron: Taalcanon, Is spelling taal?)
Ook baby’s slaan het woordbegin en woordeinde beter op dan wat er tussenin staat. We kunnen vooral kleinere stukjes aan elkaar plakken tot een groter geheel, en omgekeerd grotere stukken opdelen in kleinere onderdelen.
De Italiaanse onderzoekers ontdekten deze vaardigheid van baby’s door hersenactiviteiten zichtbaar de maken in 3d-beeld. Een grappig detail daarbij: één baby had te dik haar om hersensignalen door te laten en kon daardoor niet meedoen.
Baby’s zijn dus slimmer dan je zou denken. Niet alleen het Italiaanse onderzoek bevestigt dit. Dankzij taalonderzoek bij baby’s wordt steeds duidelijker welke vaardigheden ze hebben en wanneer ze die ontwikkelen. Een paar voorbeelden (bron: Radboud Universiteit Nijmegen):
We luisterden naar onze gebruikers en hebben
de app volledig vernieuwd: een fris nieuw design,
verbeterde navigatie en herschreven alle teksten.
De wereldwijd #1 best verkochte babyapp
heeft een sprong gemaakt!