Eczeem

Eczeem is een droge, jeukende huidaandoening. De aangedane huid is vaak schilferig, rood en geïrriteerd. Eczeem komt regelmatig voor bij baby’s. Gelukkig groeien veel kinderen er overheen. Als je baby eczeem heeft, dan is het belangrijk om zijn huid goed vet te houden.

De plekken waar eczeem bij baby’s het meest voorkomt is op zijn handen, het gezicht, de nek, ellebogen, de rug en de knieholtes. Op die plekken waar je baby eczeem heeft, werkt de huidbarrière minder goed. Daardoor is je baby vatbaarder voor infecties en allergieën.

Oorzaken

Vaak zie je bij baby’s die eczeem hebben dat hun vader of moeder dit ook heeft of gehad heeft. Er is dus aanleg voor. Hetzelfde geldt voor andere allergische aandoeningen als hooikoorts, voedingsallergieën en astma. Deze aanleg wordt ook wel atopie genoemd. Gelukkig verdwijnt bij veel kinderen het eczeem vanzelf, de atopie aanleg blijft wel altijd bestaan en soms komt eczeem op latere leeftijd terug.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Verzorgingsproducten

Heeft je baby eczeem of droge eczeemachtige plekjes? Gebruik dan zo min mogelijk verzorgingsproducten die de babyhuid kunnen irriteren. Let dus op producten met parfum of geurstoffen. Het is belangrijk om de huid  goed te verozrgen ,met (ongeparfumeerde) vettende cremes of zalven met ingredienten zoals vaseline of glycerine babycrème of  vaseline. Gebruik in bad bijvoorbeeld een vettende badolie.

Krabben

Heeft je baby een eczeemplekje, bijvoorbeeld in zijn gezicht? Dan zal hij er aan willen krabben omdat het jeukt. Krabben verergert de jeuk en bovendien kan je kind er krabwondjes van krijgen. De huid kan geïnfecteerd raken als je baby krabt en de huid daardoor stuk gaat. Hou het plekje dus goed vet en doe je kind eventueel een krabhandschoentje aan of sokjes om zijn handjes. Zorg er ook voor dat je de nageltjes van je baby kort houdt. Heeft je baby een gevoelige huid? Trek hem dan alleen katoenen kleertjes aan. Wol en sommige synthetische materialen kunnen de huid irriteren en jeuk veroorzaken.

Eczeem voorkomen

Wanneer 1 of beide ouders last van van hooikoorts, astma, eczeem of voedingsallergieën ( dus een atopische constitutie heeft) is er een grotere kans dat je kindje ook hiervoor aanleg heeft. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om te de kans hierop iets te verminderen:

  • De huid en huidbarriere van je kindje goed verzorgen door deze regelmatig in te vetten
  • Het klinkt heel logisch maar het is belangrijk niet te roken en het kind niet bloot te stellen aan tabaksrook
  • Het van te voren je hele huis huistofvrij maken of bepaalde dieten volgen heeft geen invloed. Ook het volgen van een dieet tijdens de zwangerschap is nog niet zinvol gebleken.
Geschreven door:

Marjolein Leenarts

Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en runt Drs Leenarts. Ze ontwikkelt no-nonsense huidverzorging zonder parfum en onnodige toevoegingen. Producten die gewoon doen wat ze beloven. Rechtstreeks uit de dokterspraktijk, gebaseerd op wetenschap. De producten worden gebruikt door verschillende zorgprofessionals en ziekenhuizen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)