Eczeem

Eczeem is een droge, jeukende huidaandoening.

De aangedane huid is vaak schilferig, rood en geïrriteerd. Eczeem komt regelmatig voor bij baby’s. Gelukkig groeien veel kinderen er overheen. Als je baby eczeem heeft, dan is het belangrijk om zijn huid goed vet te houden.

De plekken waar eczeem bij baby’s het meest voorkomt is op zijn handen, het gezicht, de nek, ellebogen, de rug en de knieholtes. Op die plekken waar je baby eczeem heeft, werkt de huidbarrière minder goed. Daardoor is je baby vatbaarder voor infecties en allergieën.

Oorzaken

Vaak zie je bij baby’s die eczeem hebben dat hun vader of moeder dit ook heeft of gehad heeft. Er is dus aanleg voor. Hetzelfde geldt voor andere allergische aandoeningen als hooikoorts, huisstofmijtallergie en astma.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Verzorgingsproducten

Heeft je baby eczeem of droge eczeemachtige plekjes? Gebruik dan zo min mogelijk verzorgingsproducten die de babyhuid kunnen irriteren. Let ook op met sterk geparfumeerde wasmiddelen en wasverzachters. Die kunnen ook irriterend werken. Koop het liefst badschuim voor de gevoelige babyhuid. Hou de huid vet met een (ongeparfumeerde) vochtinbrengende babycrème of vaseline. Breng niet een te dikke laag vaseline aan, want dan wordt de huid helemaal afgesloten.

Krabben

Heeft je baby een eczeemplekje, bijvoorbeeld in zijn gezicht? Dan zal hij er aan willen krabben omdat het jeukt. Krabben verergert de jeuk en bovendien kan je kind er krassen van krijgen. De huid kan geïnfecteerd raken als je baby krabt en de huid daardoor stuk gaat. Hou het plekje dus goed vet en doe je kind eventueel een krabhandschoentje aan of sokjes om zijn handjes. Zorg er ook voor dat je de nageltjes van je baby kort houdt. Heeft je baby een gevoelige huid? Trek hem dan alleen katoenen kleertjes aan. Wol en synthetische materialen kunnen de huid irriteren en jeuk veroorzaken.

Eczeem voorkomen

Komt er eczeem of hooikoorts voor in jullie familie waardoor je baby aanleg heeft voor eczeem? Dan kun je door rekening te houden met onderstaande punten de kans dat je kind eczeem krijgt, zo klein mogelijk houden:

  • Borstvoeding: geef je baby zo lang mogelijk borstvoeding. In moedermelk zitten namelijk antistoffen die je baby beschermen.
  • Koemelk: sommige kinderen die aanleg hebben voor eczeem zijn ook gevoelig voor koemelk. Geef je je baby kunstvoeding? Koop dan een hypo-allergene variant.
  • Probiotica: het gebruik van probiotica (in de vorm van bijvoorbeeld een drankje) tijdens de zwangerschap zou de kans op eczeem bij je baby kunnen verminderen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel