Eerste Hulp bij Baby’s die vallen

Vallen en baby’s gaan hand in hand. ‘Opgroeien gaat van au!’ Letterlijk en figuurlijk. Doordat je baby volop in ontwikkeling is, leert lopen en rennen, zal je baby ook wel eens vallen. De ene valpartij loopt met een sisser af en kusje-er-op-over is voldoende. Maar je baby kan zich ook flink schaven of een tand door de lip krijgen als hij valt. Hier lees alles over Eeste Hulp bij het Vallen van je baby.

In deze ‘Eerste Hulp bij Baby’s Valpartijen’ lees je wat je kunt doen in die gevallen:

  • Schaafwond

Een schaafwond is een oppervlakkige beschadiging van de huid van je baby. Meestal bloedt de wond niet. Een schaafwond kan voor je baby flink pijnlijk zijn, de huid is als het ware afgeschaafd en het kan een branderig gevoel geven. In de wond kan vuil komen, daarom is het belangrijk om je baby’s wond schoon te maken en te desinfecteren. Spoel je baby’s schaafwond af met lauwwarm stromend water en ontsmet de wond. Een schaafwond kun je het beste aan de lucht laten drogen, dan geneest de beschadiging het snelst. Is de schaafwond groter en komt er wat bloed en wondvocht vrij, dan kun je de wond (tijdelijk) afdekken met een pleister of gaasje.

  • Snijwond

Is je kind op iets hards en scherps gevallen, bijvoorbeeld op een stuk glas of scherpe kiezelstenen? Dan kan dat een snijwond veroorzaken. De bacteriën die op het scherpe voorwerp zitten, kunnen ook in de wond komen. Daarom is het erg belangrijk om de wond goed te verzorgen. Spoel de wond schoon en dep het droog met een gaasje of schone doek. Desinfecteer met een desinfectiemiddel / ontsmettingsmiddel. Doe dit door rechtstreeks op de wond te druppelen of doe het met een gaasje. Plak een pleister op de wond zodat er geen vuil en bacteriën in de wond kunnen komen. Kies voor een gekleurde pleister of een pleister met prinsessen of auto’s. De vrolijke pleister op zich verzacht de pijn bij je uk dan al een beetje.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Tand door de lip

Is je kind op zijn mond of kin gevallen en heeft hij een tand door de lip? Druk dan het wondje op de lip dicht met een nat washandje of een nat (steriel) gaasje. Na een paar minuten stopt het bloeden meestal.

  • Blauwe plek / bult

Koel de blauwe plek met een koude natte washand. Je kunt de blauwe plek of bult ook koelen met ijs of een coldpack. Let op: houdt het ijs nooit direct op de huid! Doe de ijsklonten bijvoorbeeld in een schone theedoek of een washandje.

Na iedere val geldt: houdt je kind goed in de gaten. Merk je dat hij suf wordt, minder alert, duizelig of misselijk is? Neem dan contact op met de huisarts.

Verbanddoos

Zorg dat je een goedgevulde verbanddoos in huis hebt zodat je meteen eerste hulp bij valpartijen kunt verlenen. De volgende producten moeten zeker in je verbanddoos zitten:

  • Desinfectiemiddelen / ontsmettingsmiddel
  • Pleisters / kinderpleisters
  • Steriele gaasjes
  • Verbandgaas
  • Verbandwatten
  • Een zalf of gel die kneuzingen, knellingen en schaafwondjes verzorgt en de pijn verlicht

Tips:

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)