Het eerste consult bij de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact opnemen met een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. Wel is het verstandig om je huisarts en apotheek te laten weten dat je zwanger bent.

Als je 8 à 9 weken zwanger bent, kom je voor het eerst op consult. Dit consult duurt ongeveer drie kwartier en het is leuk en verstandig om samen met je partner te komen.

Het eerste consult heeft twee doelen:

  1. De verloskundige maakt een risicoschatting van eventuele problemen tijdens de zwangerschap. De gezondheid van de aanstaande moeder (roken, alcohol drinken, medicijngebruik) wordt besproken. Ook wordt besproken of er erfelijke afwijkingen in de familie voorkomen. Als het nodig is wordt er doorverwezen naar een gynaecoloog (bijvoorbeeld bij bepaald medicijngebruik).
  2. Voorlichting geven: tijdens het eerste consult wordt voorlichting gegeven over voeding tijdens de zwangerschap, het gebruik van foliumzuur, gezonde leefgewoonten en prenataal onderzoek.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)